Zákazníci sa v obchodoch už osmelili

Domácnosti by zvýšenými nákupmi už koncom roka mohli výraznejšie potiahnuť domácu ekonomiku.

06.08.2013 12:20
(typo - nepouzivat v orise) Euro, peniaze,...
Ilustračné foto
debata (6)

Pondelkové júnové údaje Štatistického úradu SR za maloobchod hovoria o tom, že obchodníkom sa zvýšili tržby už tretí mesiac po sebe. V júni rástli medziročne o 0,9 percenta, kým v celej EÚ išli v priemere dole.

„Mesačné údaje o tržbách u nás naznačujú, že spotreba domácností by mohla prekvapujúco už v druhom štvrťroku mierne prispieť k rastu hrubého domáceho produktu, po prvý raz od tretieho kvartálu 2009,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Prekvapujúce oživenie spotreby domácností ešte viac podčiarkujú tržby z predaja áut, ako aj výnosy hotelov a reštaurácií. Tržby, naopak, klesli najviac v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach, a to o jedno percento. Tomuto segmentu by však mali pomôcť aktuálne horúce dni, pre ktoré najmä výrobcovia piva a nealkoholických nápojov zaznamenávajú výraznejší nárast tržieb. Ekonómovia boli dosiaľ v prognózovaní opatrní, väčšie osmelenie ľudí v obchodoch očakávali až začiatkom budúceho roka. Práve domáca spotreba je najdôležitejšia pre výber daní.

Spotrebiteľská dôvera sa v posledných mesiacoch pozvoľna zlepšuje aj vďaka nižšej inflácii. „Napriek pomalému ekonomickému rastu v krajine a vyššej miere nezamestnanosti ako vlani je aktuálna nálada spotrebiteľov na Slovensku lepšia ako pred rokom,“ konštatuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Pondelkové výsledky prieskumu ekonomickej aktivity, ktorý uskutočňuje agentúra Markit, ukázali, že aj ekonomická aktivita v eurozóne v júli prvýkrát po osemnástich mesiacoch rástla. Nálada spotrebiteľov eurozóny sa v júli dostala na najvyššiu úroveň za takmer dva roky a ekonomická dôvera stúpla na pätnásťmesačné maximum. Darí sa aj nášmu najdôležitejšiemu obchodnému partnerovi Nemecku. Nárast nových objednávok a tvorba pracovných miest pomohli nemeckému súkromnému sektoru v júli rásť tretí mesiac po sebe.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #ŠÚ SR #Štatistický úrad