Ceny hovorov sa v únii líšia až o 774 percent

Majitelia mobilných telefónov v Európskej únii čelia veľkým rozdielom v cenách za rovnaké služby.

07.08.2013 16:30
mobilné telefóny, smartfón, mobil, telefón,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Najväčší rozdiel v cenách tuzemských hovorov, a to až 774 %, je medzi najlacnejšou Litvou a najdrahším Holandskom. Podľa vyhlásenia Európskej komisie (EK) nie je možné rozdielne ceny vysvetliť rozdielmi v kvalite, rozdielmi v nákladoch na poskytnutie konkrétnej služby ani rozdielmi v kúpnej sile obyvateľstva jednotlivých štátov.

Domáce hovory vyjdú v Litve v priemere len na 1,9 centu za minútu. Najvyššie ceny zaznamenala komisia v Holandsku, a to v priemere až 14,9 centu za minútu. Slovensko sa pritom s 9,1 centu nachádza presne na priemere únie. Rovnako ako ceny tuzemských hovorov, aj ceny medzinárodných hovorov sa medzi jednotlivými krajinami výrazne líšia.

„Čísla jasne ukazujú, že 28 národných telekomunikačných trhov, ktoré sú dnes v Európe, neponúka spotrebiteľom také výhody ako jednotný trh. Preto EÚ ako taká musí konať rýchlo, aby sa vybudoval skutočný jednotný trh a dosiahlo ozajstné prepojenie Európy ako svetadielu,“ uviedla na margo rozdielnych cien hovorov podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová.

Podľa komisie sú v prípade iných kategórií základného tovaru a služieb na európskom jednotnom trhu cenové rozdiely ďaleko menšie. „Napríklad liter mlieka kúpite kdekoľvek v EÚ za cenu medzi 0,69 a 0,99 eura, čo predstavuje cenový rozdiel 43 %. Príležitostné nákupy, ako napríklad iPad sa v celej EÚ cenovo líšia len o 11 %,“ uvádza EK. Nový balík, ktorého cieľom je posilniť jednotný trh s telekomunikáciami predstaví Neelie Kroesová v septembri.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #telefonovanie #mobily #telefóny