Nemcom zostáva od Fitch najvyšší rating, výhľad je stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v stredu potvrdila svoje najvyššie hodnotenie Nemecka s tým, že Berlín "prekonal niektoré kľúčové fiškálne ciele". Agentúra tiež potvrdila, že výhľad ratingu Nemecka je stabilný.

08.08.2013 10:06
Graf, euro, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata

Dlhodobý emisný rating (IDR) Nemecka spoločnosť Fitch udržiava na úrovni AAA, pričom potvrdila aj najvyššie ratingy pre krátkodobé úvery. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že krajina má všetky potrebné predpoklady na to, aby sa pustila na cestu klesajúceho dlhu, keďže ekonomika rastie, stav rozpočtu je relatívne priaznivý a nominálne úrokové sadzby sú nízke.

Agentúra tiež vo svojej správe pochválila Berlín za výsledky pri niektorých hospodárskych ukazovateľoch, pričom vyzdvihla, že „vláda v roku 2012 prvýkrát od znovuzjednotenia Nemecka dosiahla rozpočtový prebytok“.

Analytici agentúry Fitch predpokladajú, že hospodársky rast krajiny dosiahne tento rok 0,4 % a v roku 2014 stúpne na 1,5 %. Vychádzajú však z toho, že nová vláda, ktorá vzíde zo septembrových nemeckých parlamentných volieb, sa bude držať obdobnej politiky na domácom aj európskom poli, ako tá súčasná. Agentúra vo svojej správe tiež varovala, že kríza v eurozóne sa ešte neskončila a v budúcnosti ešte preto budú možno potrebné ďalšie fiškálne a štrukturálne korektívne opatrenia. Vyzvala tiež na posun pri budovaní európskej bankovej únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Nemecko #AAA