Česi chystajú farmárske supermarkety, trhy vraj už nestačia

V Prahe a Brne vzniknú na budúci rok prvé farmárske supermarkety, ktoré ponúknu vo veľkom potravinárske výrobky známe z farmárskych trhov. Uviedol to zakladateľ siete farmárskych obchodov Úroda David Kukla.

11.08.2013 09:56
mäso, sviečková Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Firma v stredu otvorí v centre Prahy svoju už druhú veľkú predajňu s plochou 250 metrov štvorcových.

Supermarkety budú podľa Kuklu umiestnené v českej i moravskej metropole v obchodných centrách. „Ich predajná plocha bude 300 až 400 metrov štvorcových. Čakáme na vhodný moment, už teraz sa nám obchodné centrá ozývajú s ponukami,“ dodal Kukla.

Konkurencie zo strany veľkých reťazcov sa nebojí. „My už dnes pokojne postavíme obchod oproti veľkému reťazcu, naopak to považujeme za plus,“ dodal Kukla.

Farmárske supermarkety sú podľa neho len ďalšou fázou vývoja trhu s farmárskymi výrobkami. Takéto obchody už podľa Kuklu dlho fungujú napríklad v Belgicku alebo Nemecku.

„Farmárske trhy už majú svoj vrchol za sebou. Prežijú len tie trhy, ktoré sú na dobrom mieste s kvalitným sortimentom. Naopak, farmári sa budú so svojou ponukou sťahovať skôr do kamenných predajní,“ uviedol Kukla.

V stredu firma otvorí druhý veľký obchod s farmárskymi výrobkami v pražskej Vodičkovej ulici, ten bude mať predajnú plochu 250 metrov štvorcových. Do konca roka potom spustí ďalšie dve nové predajne prevádzkované na základe franšízovej licencie, spolu tak bude pod značkou Úroda fungovať šesť franšízových a štyri vlastné predajne.

Ďalšia sieť kamenných obchodov farmárskych potravín Náš grunt chce v ďalších rokoch zdvojnásobiť počet svojich obchodov na celkovo 50. „Tento rok otvoríme tri až päť nových predajní a v budúcom roku potom okolo desať,“ povedal spolumajiteľ spoločnosti Jiří Málek. Miesta pre nové obchody hľadá po celej republike.

„Chceli by sme vyskúšať aj väčšie predajne s ďalšími sprievodnými službami ako sú napríklad bistrá alebo prezentácie farmárov. Predajne veľkosti supermarketu nechystáme,“ uviedol Málek. Niektoré nové predajne by podľa neho mali zamieriť aj do obchodných centier.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #farmár #farmársky trh #supermarket