Útlm Číny ukončil supercyklus rastu cien komodít, tvrdí expert

Ochladenie čínskej ekonomiky ukončilo desať rokov trvajúci komoditný "supercyklus" prudkého rastu dopytu po surovinách a ich cien. Vývozcovia surovín na čele s Ruskom sa budú musieť na zmenenú situáciu adaptovať ekonomickými reformami, ktorým sa mohli v minulých rokoch vďaka vzostupu cien komodít vyhýbať. Napísal to pre denník The Wall Street Journal expert na globálnu energetiku Daniel Yergin, šéf konzultačnej firmy CERA.

12.08.2013 07:53
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Chlad z Číny bol cítiť aj napriek letnému počasie na ekonomickom fóre v Petrohrade, píše Yergin. Ruský prezident Vladimir Putin tam priznal, že rast ruskej ekonomiky sa tento rok kvôli prepadu cien mnohých komodít prudko spomalil.

„Ceny našich hlavných exportných položiek niekoľko rokov rýchlo rástli, ale situácia sa zmenila. Žiadna čarodejná palička na to neexistuje,“ povedal Putin.

„Supercyklus“ sa začal podľa Yergina v roku 2003, keď Čína už zažívala dve desaťročia desaťpercentného ročného rastu. V roku 2000 čínsky rast ešte zrýchlil v dôsledku zvýšenej orientácie na ťažký priemysel. Rýchla industrializácia a urbanizácia viedla v Číne k závratnému vzostupu dopytu po medi, železnej rude a ďalších priemyselných a energetických komoditách. Čína zvýšila svoj ekonomický výkon v rokoch 2003 až 2012 na dvaapolnásobok, čo jej dopyt po komoditách prudko zvýšilo.

Na to nebol pripravený svetový systém dodávok komodít, ktorý bol do tej doby zvyknutý na prebytok kapacít a slabší dopyt. Ceny komodít tak nevyhnutne začali strmý vzostup, ktorý kríza z roku 2008 prerušila len dočasne. Čínska vláda vtedy prišla s masívnou podporou ekonomiky, čo boom komodít čoskoro obnovilo. Ceny medi dosiahli vrchol v roku 2011 a dostali sa na šesťnásobok úrovne roka 2003. Podiel Číny na spotrebe medi narástol na 40 percent z 20 percent v roku 2003 a Čína sa stala najväčším spotrebiteľom priemyselných a potom aj energetických komodít sveta.

Tri desaťročia desaťpercentného rastu boli v histórii svetovej ekonomiky bezprecedentné. V určitej chvíli sa však takáto expanzia musela stať neudržateľnou a podľa Yergina tá chvíľa nastáva práve teraz.

Čínska vláda chce teraz zmierniť závislosť ekonomiky na exporte a zamerať sa viac na domácu spotrebu. Rast v Číne tak v posledných piatich štvrťrokoch postupne spomaľuje a podľa oficiálnych – a podľa ekonómov nadhodnotených – údajov sa pohybuje okolo 7,5 percenta. Najvyšší čínski predstavitelia pritom žiadnu novú stimuláciu rastu nechystajú a vítajú trend spomalenia ako odraz potrebnej trannsformácie.

Útlm v Číne má na ceny komodít zreteľný vplyv. Ceny medi klesli z maxima o 30 percent, železná ruda o 32 percent a index cien komodít bez ropy je oproti roku 2008 nižší o 27 percent.

Ropa sa zatiaľ drží na vysokých úrovniach nad 100 dolármi za barel, päťnásobku stavu pred začiatkom supercyklu. Je to podľa Yergina hlavne preto, že jej cenu podporujú časté narušenia dodávok v mnohých krajinách sveta. Vysoké ceny však už ohrozuje prudký rast ťažby z amerických bridlíc, vďaka ktorému ťažba ropy v USA oproti roku 2008 vzrástla o polovicu.

V situácii, keď sa globálne kapacity produkcie komodít v reakcii na vzostup cien prudko rozšírili, je čínske ochladenie pre vývozcov veľmi nepríjemné, uvádza Yergin. Popredné svetové ťažobné firmy ako BHP Billiton, Rio Tinto a Anglo American škrtajú investičné plány a vymieňajú najvyššie vedenie. Noví šéfovia sa už nezameriavajú na rast ťažby, ale na obmedzovanie investícií, rušenie projektov a konsolidáciu podnikania.

Vývozcovia komodít sa už nebudú môcť spoliehať na to, že zdanlivo nekonečný rast čínskeho dopytu bude naďalej podporovať ich ekonomický rast a zabezpečovať im exportné príjmy, z ktorých vlády čerpajú na svoje výdavky. Ochladenie globálnych komoditných trhov si vynúti zásadné zmeny v ekonomickej a daňovej politike krajín v Rusku, Austrálii, Brazílii, Juhoafrickej republike a v mnohých ďalších krajinách, ktorým sa počas supercyklu tak dobre darilo, uzatvára Yergin.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Daniel Yergin #svetová ekonomika #komodity