V USA skúmajú virtuálne meny ako bitcoin, zvažujú riziká

Americký Senát sa rozhodol preskúmať riziká internetovej meny bitcoin a ďalších virtuálnych platidiel.

13.08.2013 22:48
bitcoin Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Senátny výbor pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti preto požiadal regulátorov o informácie o opatreniach, ktoré zabránia využívaniu takýchto mien ku kriminálnym aktivitám.

Výbor upozornil, že anonymita virtuálnych mien predstavuje veľké lákadlo pre zločincov. Chce preto zistiť, aké opatrenia používajú úrady pre reguláciu týchto mien a aké hrozby a riziká virtuálne meny prinášajú, píše agentúra Reuters.

„(Virtuálne meny) môžu byť presunuté takmer úplne anonymne a zanechávajú za sebou len malé alebo dokonca žiadne stopy,“ uviedol výbor v liste pre ministerku vnútornej bezpečnosti Janet Napolitanovú. „Ich anonymná a decentralizovaná povaha láka zločincov, ktorí si len málo vecí cenia viac, než možnosť schovávať sa v kúte,“ dodal.

Transakcie s virtuálnymi menami môžu obchádzať tradičné finančné systémy, čo vyvoláva obavy z ich zneužívania. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) už vlani uviedol, že bitcoiny sú využívané kriminálnikmi k presunom peňazí po celom svete.

Superintendant newyorského oddelenia úradu pre reguláciu finančných služieb Benjamin Lawsky označil virtuálne meny za „divoký západ“ pre zločincov. „Zaznamenali sme prípady, keď plášť anonymity poskytnutý virtuálnou menou napomohol kriminálnym aktivitám, ako je pašovanie drog, pranie špinavých peňazí a detská pornografia,“ vyhlásil.

Mena bitcoin patrí medzi najznámejšie virtuálne meny na svete. Tvoria ju prevoditeľné jednotky, ktoré možno nakupovať a predávať za štandardné peniaze. V poslednom desaťročí sa jej použitie rozšírilo a vzbudilo pozornosť médií i finančných kruhov.

Bitcoin vytvoril v roku 2009 anonymný vývojár používajúci pseudonym Satoši Nakamoto. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky. Kybernetickú menu „tlačí“ sieť počítačov podľa softvéru, ktorý uvoľňuje nové mince stabilným, avšak stále pomalším tempom. Počet jednotiek v obehu bude konečný, celkovo ich má byť vytvorených 21 miliónov a posledný sa majú dostať do obehu okolo roku 2140.

Hodnota bitcoinu v tomto roku zaznamenala prudké výkyvy a z januárových 13 dolárov sa na jar vyšplhala až na 266 dolárov. Niektorí označujú bitcoiny za menu budúcnosti, iní ich považujú za formu pyramídových hier.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mená #Spojené štáty #virtuálne meny #bitcoin