MMF zhoršil odhad rastu slovenského hospodárstva

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil odhad rastu slovenského hospodárstva na tento i budúci rok.

15.08.2013 19:14
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Hrubý domáci produkt krajiny tento rok vzrastie o 0,6 percenta, zatiaľ čo pôvodná prognóza fondu počítala s rastom o 1,4 percenta. Vyplýva to z aktualizovanej prognózy vývoja slovenského hospodárstva, ktorú MMF vydal po konzultáciách so slovenskými predstaviteľmi.

Slovensko sa po prudkom spomalení v roku 2009 v dôsledku globálnej finančnej krízy stalo jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v Európskej únii. Výkonu exportne orientovanej ekonomiky pomohli predovšetkým výrazné zahraničné investície do automobilového sektora a nadväzujúci vývoz. Vlani ale rast ekonomiky spomalil na dve percentá.

Predpokladané ďalšie spomalenie za celý tento rok MMF zdôvodnil pokračujúcim oslabovaním ekonomického prostredia v zahraničí. Upozornil aj na pretrvávajúcu vysokú nezamestnanosť, ktorá sa pohybuje okolo 14 percent a vytvára tlak na domáci dopyt.

Pomalší rast oproti pôvodným predpokladom MMF očakáva aj na budúci rok. Hrubý domáci produkt v roku 2014 stúpne o 2,3 percenta – pôvodná prognóza MMF počítala s rastovým tempom 2,7 percenta. Bratislave by sa podľa fondu tento rok mohlo podariť dodržať plánovaný schodok rozpočtu verejných financií 2,9 percenta HDP.

Vláda by však mala umožniť zvyšovanie deficitu, ak sa bude celkový rast ďalej zhoršovať. Krajina by sa mala sústrediť aj na znižovanie nezamestnanosti. Jej miera v júni mierne klesla na 14,25 percenta z májových 14,26 percenta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Slovensko #rast #prognóza