Nepokoje v Egypte ženú ceny ropy hore

Cena severomorskej ropy Brent sa vo štvrtok prvýkrát za štyri mesiace vyšplhala nad 111 dolárov za barel kvôli obavám z negatívnych dopadov nepokojov v Egypte na dodávky. Zdražovala aj americká ľahká ropa.

15.08.2013 21:58
Ropa, ťažba, nafta, benzín, ropný vrt Foto: ,
Ilustračné foto
debata (6)

Egypt síce nie je významným producentom ropy, ale kontroluje jednu z najrušnejších námorných ciest na svete, Suezský prieplav. Ten predstavuje dôležitú trasu pre dodávky ropy z Blízkeho východu. Investori sa navyše obávajú, že nepokoje by sa mohli rozšíriť aj na Blízky východ.

„Výpadky v prevádzke Suezského prieplavu nie sú pravdepodobné. Trhy sa však nikdy neriadia tým, čo je pravdepodobné. Riadi sa strachom. Keď majú ľudia obavy o dodávky, nakupujú. A to aj v prípade, že trh je v zásade dobre zásobovaný,“ uviedol analytik Michael Hewson zo spoločnosti CMC Markets.

„Domnievam sa, že Brent má potenciál rastu na 113 až 114 dolárov, ale nie oveľa vyššie,“ dodal.

Cena ropy Brent o 20:12 SELČ vykazovala nárast o 75 centov na skoro 111 dolárov za barel. Predtým sa vyšplhala až na 111,53 USD, teda na najvyššiu úroveň od 2. apríla. Americká ľahká ropa WTI zdražela o 12 centov na skoro 107 dolárov za barel.

Pri stredajších násilnostiach v Egypte vyvolaných vládnym zásahom proti priaznivcom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího zahynulo vyše 500 ľudí. V Egypte bol vyhlásený výnimočný stav, egyptské Moslimské bratstvo je však odhodlané pokračovať v protestoch.

„Egypt možno nie je významným producentom ropy, Suezský prieplav je však dôležitou cestou, a to nielen pre ropu, ale aj pre ďalšie komodity. Ak prídu nejaké výpadky alebo si násilie dokonca vynúti uzavretie prieplavu, bude to mať veľmi vážne dôsledky,“ upozornil analytik Carl Larry z firmy Oil Outlook and Opinions.

Severoafrický producent ropy Líbya podľa agentúry Reuters obnovil vývoz ropných produktov z najväčšej líbyjskej rafinérie v Rás Lanúfe. Väčšinu ropných terminálov v krajine ale naďalej blokujú protesty a vývoz dosahuje menej než polovice normálneho objemu.

Líbyjský premiér Alí Zajdán vo štvrtok varoval, že krajina použije všetky prostriedky, a to vrátane vojenských, k tomu, aby demonštrantom zabránila predávať ropu nezávisle na líbyjskej štátnej ropnej spoločnosti NOC.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Egypt #nepokoje #zdražovanie