Dellu prudko klesol zisk, dopláca na zmenšujúci sa trh

Americká technologická spoločnosť Dell vo svojom druhom finančnom štvrťroku zaznamenala medziročný pokles zisku o 72 %, predovšetkým v dôsledku neustále sa zmenšujúceho trhu osobných počítačov.

16.08.2013 08:39
Počítačová spoločnosť Dell - logo Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Výrobca o tom informoval vo štvrtok. Spoločnosť za uplynulý kvartál ohlásila objem predaja vo výške 14,5 mld. USD, čo je výsledok na úrovni rovnakého obdobia minulého roka. Čistý zisk však medziročne prudko klesol zo 732 na 204 mil. USD, čiže 0,12 USD na akciu, a hrubé marže výrobcu v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom klesli o jeden percentuálny bod na 19,6 %.

Dell je jednou z najvýznamnejších obetí erózie tradičného trhu s osobnými počítačmi stále populárnejšími mobilnými zariadeniami. Objem predaja divízie spoločnosti, ktorá sa zaoberá predajom koncovým spotrebiteľom, medziročne klesol o 5 % na 9,1 mld. USD. Predaje v oblasti korporátnej klientely však našťastie narástli o 9 % na 5,8 mld. USD, čo je aj výsledkom investícií spoločnosti do služieb pre veľké firmy a štátne podniky.

Dell bol kedysi svetovou jednotkou v predaji počítačov a mnohí ho ukazovali ako modelový príklad inovácií v produktovom reťazci. Budúcnosť firmy je však stále úzko spätá s vývojom na klesajúcom počítačovom trhu, z ktorého plynie približne polovica jej obratu. Štvrťročné obchodné výsledky spoločnosti tiež ovplyvnila nutnosť veľkých investícií do presadenia sa na trhu firemných IT riešení, ako aj veľké zľavy, ktorými sa firma snaží upokojiť zákazníkov, obávajúcich sa o jej budúcnosť.

Dell je totiž stredobodom trpkého súboja medzi jeho zakladateľom Michaelom Dellom, ktorý chce firmu za 25 mld. USD odkúpiť od držiteľov akcií a reorganizovať, a investorom Carlom Icahnom, ktorý stojí na čele skupiny akcionárov tvrdiacich, že ponúknutá suma je príliš nízka. Neveselé štvrťročné výsledky by preto mohli hrať do Dellových karát, podľa ktorého je ponuka odkúpiť podiely za 13,75 USD za akciu plus dividendu vo výške 13 % férová. Hodnota akcií spoločnosti Dell na Wall Street po skončení obchodovania klesla na 13,68 USD.

Tretí najväčší výrobca počítačov na svete pôsobí na Slovensku prostredníctvom európskej pobočky od roku 2002. Pobočka sa pretransformovala z predajného centra pre nemecky hovoriace krajiny na európske obchodné centrum, v ktorom sa integrujú mnohé obchodné činnosti ako financie, marketing, ľudské zdroje, technická podpora, predaj, zákaznícky servis a iné. V súčasnosti spoločnosť Dell na Slovensku zamestnáva viac ako 1 700 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #počítače #Dell