MMF odporúča Slovensku znížiť bankový odvod

Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej správe o stave slovenskej ekonomiky okrem iného odporúča znížiť bankový odvod.

16.08.2013 10:31
Peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (35)

„Bankové dane rastú a negatívne ovplyvňujú ziskovosť bánk v čase, keď ekonomické prostredie je oslabené a úvery firmám klesajú. Odvod by mal byť znížený na úroveň porovnateľnú s inými európskymi krajinami a prostriedky z neho by mali byť alokované do lepšie definovaného rezolučného fondu,“ uvádza MMF vo svojej správe.

V uplynulom roku boli podľa Slovenskej bankovej asociácie najviac zaťažené bankovým odvodom v Európskej únii práve slovenské banky. Veľkosť odvedených prostriedkov k výške bilančnej sumy bola desaťkrát vyššia, ako je priemer krajín, ktoré bankový odvod zaviedli.

„Neprimerane vysoký bankový odvod, ktorého sme na Slovensku svedkami, vytvára v strednodobom horizonte riziko negatívneho dopadu na úverovanie firiem,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský.

Aj podľa MMF je potrebné počítať s vplyvom bankového odvodu na úverovanie. „Existuje tu riziko, že dodatočné zaťaženie bánk môže brániť prenosu priaznivých menových podmienok do reálnej ekonomiky,“ konkretizuje správa MMF.

Fond ďalej uvádza, že tradičný bankový model a obozretný dohľad významnou mierou prispeli k zdravému bankovému systému. Bankový sektor na Slovenku je podľa neho charakteristický vysokou likviditou a dobrou kapitálovou vybavenosťou.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #MMF #banky #Slovensko #bankový odvod