Slovenské banky patria medzi najefektívnejšie v Európe

Slovensko patrí ku krajinám s najvyššou nákladovou efektivitou v bankovom sektore a dosiahlo druhý najnižší podiel nákladov k príjmom v Európe.

16.08.2013 17:48
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata (22)

Retailové bankovníctvo zostáva aj v čase finančnej krízy spoľahlivým pilierom európskych finančných domov. Konštatuje to štúdia poradenskej spoločnosti A.T. Kearney s názvom Radar retailového bankovníctva 2013. Oživovanie retailového segmentu v bankovníctve je však pomalé. Slovenským bankám sa s krízou darí bojovať relatívne dobre.

Podľa výsledkov štúdie je od vyvrcholenia krízy príjem z retailového bankovníctva relatívne stabilný. „Vďaka ekonomickej neistote sa úspory a vklady klientov zvýšili, avšak bankové úvery naďalej rástli pomalším tempom, v súlade s nižším tempom rastu hrubého domáceho produktu,“ konštatoval Jiří Steif, partner A.T. Kearney a spoluautor štúdie. Zároveň dodáva, že výška rezerv na pokrytie rizík poklesla takmer vo všetkých krajinách, vrátane Slovenska, s výnimkou bánk v krajinách výrazne postihnutých krízou.

Väčšina bánk ale bojuje s klesajúcou ziskovosťou. V roku 2012 zarobili banky zahrnuté do štúdie najmenej od začiatku finančnej krízy. Celkové zisky sa v medziročnom porovnaní prepadli o takmer 15 % a výnosnosť aktív poklesla z 0,7 % v roku 2011 na 0,6 % v roku 2012. Podľa štúdie je možné tento pokles pripísať predovšetkým pretrvávajúcemu tlaku na čisté úrokové marže a výraznému zvýšeniu rezerv v krajinách Stredozemia.

Východoeurópske banky s finančnou krízou stále bojujú, ale známky oživenia sú s výnimkou niektorých krajín, ako napríklad Maďarska či Rumunska, stále viditeľnejšie. "Slovenské banky vykazujú solídny výkon, odkedy prekonali v roku 2009 šok vo finančnom sektore, z dôvodu veľkosti a závislosti trhu práce na oživení v západnej Európe,“ konštatuje A.T Kearney.

Slovensko patrí ku krajinám s najvyššou nákladovou efektivitou v bankovom sektore a dosiahlo druhý najnižší podiel nákladov k príjmom v Európe. "Niekoľkoročné úsilie slovenských bánk znížiť náklady sa pozitívne prejavilo aj na výsledkoch. Riziká poklesli na rovnakú úroveň ako pred finančnou krízou, na druhej strane mierny nárast v roku 2012 stále vyzýva k zvýšenej opatrnosti,“ uvádza A.T. Kearney na základe výsledkov štúdie.

Pravidelná ročná štúdia A.T. Kearney, Radar retailového bankovníctva, monitoruje výkonnosť viac ako 90 retailových bánk a divízií pre retailové bankovníctvo v 24 krajinách Európy. Od tohto roka štúdia taktiež sleduje 11 retailových trhov východnej Európy, zahrňujúcich 48 bánk. A.T. Kearney je poradenská spoločnosť pôsobiaca v 39 krajinách sveta s históriou od roku 1926.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko