Bločky ľuďom vyhrajú ročne 1,5 milióna eur

Od nedele 1. septembra sa ľuďom oplatí odkladať si účtenky za nákup v obchode. Údaje z bločkov v hodnote viac ako jedno euro totiž budú môcť využiť v rámci Národnej bločkovej lotérie, ktorú spúšťa rezort financií.

26.08.2013 16:55 , aktualizované: 20:00
nákup, účet, blok, pokladničný, bloček Foto:
Ilustračné foto
debata (128)

Na peňažných výhrach štát mesačne vyplatí 120-tisíc eur a ročne tak šťastlivci získajú takmer 1,5 milióna eur. Každý mesiac vyhrá v lotérii 28 ľudí, desiati z nich budú bohatší o 10-tisíc eur či o automobil.

Štát chce lotériou, ktorá je v rámci krajín EÚ raritou, ľudí motivovať k tomu, aby si pýtali bločky a predajcovia tak z každého predaného tovaru a služby odvádzali daň z pridanej hodnoty. Daňové úniky na registračných pokladniciach sa totiž odhadujú zhruba na 150 miliónov eur ročne a tieto peniaze má už vláda zahrnuté na príjmovej strane návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu. Lotéria je jedným z 50 pripravovaných opatrení na boj s daňovými únikmi.

„Chceme takto šíriť daňovú osvetu medzi občanmi a vtiahnuť širokú verejnosť do boja s daňovými podvodmi,“ povedal včera minister financií Peter Kažimír. Výhry v lotérii budú oslobodené od dane z príjmu aj od povinnosti zasielať priznanie z príjmu do zdravotnej poisťovne.

Prvé žrebovanie spustí národná lotériová spoločnosť TIPOS v posledný septembrový deň, no do žrebovania sa môžu ľudia s bločkami registrovať už od 16. septembra. Desať Slovákov bude vyžrebovaných každý druhý týždeň. Ak sa aj blok nestane výherným v prvom kole, môže vyhrať ešte v druhej šanci, kde štát láka na výhru osobného automobilu. Tu môže až osem Slovákov z každého kraja mesačne vyhrať peňažnú výhru či auto v hodnote 10-tisíc eur. Náklady na prevádzku lotérie na seba preberá TIPOS, ktorý do pilotného projektu investoval dosiaľ 178-tisíc eur.

Do bločkovej lotérie sa bude môcť prihlásiť každý, kto má viac ako 18 rokov. Blok nemôže byť starší ako dva mesiace. Každý bloček sa môže do lotérie zapojiť jedenkrát. Prví výhercovia by mali byť známi druhého októbra.

„Ľudia sa môžu do lotérie zaregistrovať prostredníctvom 2¤500 zberných miest TIPOS-u, na internetovej stránke, esemeskou či cez mobilné aplikácie, alebo naše partnerské predajné siete,“ opisuje generálny riaditeľ národnej lotériovej spoločnosti TIPOS Ladislav Kriška. Do súťažného tiketu musí spotrebiteľ zapísať DKP číslo bločku, dátum a čas, kedy bol vystavený, a sumu. Blok musí spĺňať všetky náležitosti. Daniari budú sledovať, či nebol zaregistrovaný falošný blok.

„Vyhodnocovať prínos lotérie budeme podielom porušení na našich kontrolných akciách súvisiacich s prevádzkou registračných pokladníc,“ povedal prezident Finančnej správy SR František Imrecze. Pri poslednej kontrole Finančnej správy v krajských mestách nevydávalo, resp. vydávalo falošné bločky až 80 percent kontrolovaných podnikateľov. Pokuty sa v tomto prípade pohybujú od 330 do 3¤300 eur.

Po treťom porušení Finančná správa odoberie nepoctivému obchodníkovi živnostenské oprávnenie. „Očakávame pokles porušení vďaka lotérii,“ dopĺňa Imrecze.

Ekonómovia tvrdia, že bločková lotéria síce neprinesie okamžité markantné výsledky vo výbere DPH, no zmení nastavenie ľudí. Tí s vidinou odmeny budú podľa nich viac dbať o to, aby im vydali blok a tým neokrádali na daniach nielen štát, ale aj samotných spotrebiteľov. „Príjmy štátu z DPH vďaka lotérii účtov z registračných pokladníc môžu vzrásť. Úniky totiž spôsobujú vo väčšej miere rôzne účtovné podvody a karuselové obchody ako nevydávanie účteniek,“ konštatuje riaditeľ Saxo Bank pre strednú Európu Karol Piovarcsy.

Problém vidia ekonómovia najmä pri väčších sumách za tovar alebo službu. Lotéria totiž nemusí donútiť pýtať si blok tých ľudí, ktorí napríklad stavajú dom, aby si za poskytnuté služby pýtali faktúry a platili tak v niektorých prípadoch tisícky eur navyše. „Napríklad staviate dom, a zaplatíte zaň 100 000 eur, no máte možnosť za prácu zaplatiť načierno, teda o 20 percent menej. Ak stojí práca polovicu z domu, to je 10 000 eur minimálne,“ tvrdí daňová poradkyňa Monika Sobeková-Majková z Paneurópskej vysokej školy.

Šanca na výhru je totiž podľa nej malá na to, aby ľudia pri takýchto sumách neuprednostnili radšej platbu na ruku bez DPH. „Ja mám denne pri bežnom živote minimálne tri bločky za deň, keď to vynásobíme počtom dní za mesiac a počtom obyvateľov, je to naozaj asi malá šanca na výhru,“ dopĺňa Sobeková-Majková.

Rezort financií sa pri zavedení bločkovej lotérie inšpiroval v zahraničí. Bločková lotéria vznikla v 50. rokoch na Taiwane. Miestni sú motivovaní najvyššou výhrou až 261-tisíc eur. Na Malte zaviedli podobnú lotériu už v roku 2004. Tá ponúka výhry do výšky 11-tisíc eur. Mesačne vláda vyplatí výhercom priemerne 60-tisíc eur.

Naša lotéria už vyvolala aj paradoxné situácie. Napríklad 37-ročný Milan Janiga z Topoľčian začal so zberom bločkov už od mája tohto roka, keď sa o pripravovanej lotérii prvýkrát dozvedel z médií. Až teraz zistil, že platia až septembrové bločky. „Aspoň som si vypestoval zvyk, že si bločky pýtam už aj od predavača v stánku so zeleninou a ovocím, čo máme pod panelákom,“ hovorí Janiga.

Denník Pravda - elektronický archív denníka Pravda - e.Pravda.sk

Agentúrna správa bola nahradená redakčným článkom.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #bločková lotéria