Nemci čakajú, že znížime deficit

Nemecká vláda od Slovenska očakáva ďalšie ozdravovanie verejných financií. Slovensko odsunulo cieľ znížiť deficit verejných financií pod tri percentá z tohto roku na rok budúci. "Ozdravenie rozpočtov je prioritnou úlohou v oblastiach európskej a fiškálnej politiky, aby sme dosiahli trvalý rast a blahobyt," povedal v exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda nemecký minister hospodárstva, podpredseda vlády a predseda liberálnej strany (FDP) Philipp Rösler.

02.09.2013 15:25
Philipp Rösler Foto:
Philipp Rösler
debata (32)

Čo očakávate od slovenskej vlády v čase krízy?
Slovenská vláda podporuje množstvo našich pozícií, pokiaľ ide napríklad o lepšiu fiškálnu disciplínu, ozdravenie verejných financií a konkurencieschop­nosť. Mali by sme spolu a úzkou spoluprácou uskutočniť úniu stability v Európe. Pritom ozdravenie rozpočtov je prioritnou úlohou v oblastiach európskej a fiškálnej politiky, aby sme dosiahli trvalý rast a blahobyt.

Slovenský export je závislý od vývoja nemeckého priemyslu, na čom je postavená nemecká ekonomika?
Máme podniky zameriavajúce sa na vývoz, dosť flexibilný trh práce a výkonný systém vzdelávania. Vláda ručí za solídnu fiškálnu politiku. Vidíme pokroky ohľadne prekonania dlhovej krízy v Európe. Finančná situácia niekoľko členských štátov Európskej únie sa výrazne zlepšila, nerovnováha vo výkonových bilanciách sa stále zmenšuje. Veľa krajín však bude musieť aj naďalej pracovať na konkurencieschop­nosti, aby sme natrvalo zabezpečili dôveru v euro. Zároveň musíme pokračovať v ozdravovaní verejných financií. Tým prispievame k rastu, a to v celej Európe. Chcem, aby sme sa spolu snažili o posilnenie konkurencieschop­nosti.

Ako chcete zintenzívniť spoluprácu medzi Slovenskom a Nemeckom v oblasti hospodárstva?
Chceme rozšíriť výmenu tovarov a vzájomné investície. Na to potrebujeme spoľahlivé, atraktívne a predovšetkým rámcové podmienky ako právna istota a zmluvná sloboda, ktoré nie sú diskriminujúce. Veď práve to bývajú kritériá, na základe ktorých podnikatelia rozhodnú o investíciách. Automobilový a elektrárenský priemysel predstavujú najvýznamnejšie odvetvia v rámci hospodárskych vzťahov medzi Nemeckom a štátmi visegrádskej skupiny. Podnikatelia v posledných rokoch výrazne investovali do svojich kapacít práve v týchto krajinách.

Ako vedia Nemci profitovať z technologických inovácií na Slovensku?
Deutsche Telekom má väčšinovú účasť v slovenskom Telekome od roku 2001. Okrem toho koncern je cez dcérsku spoločnosť T-Systems dosť aktívny na východe Slovenska. Odborné sily získajú napríklad úzkou spoluprácou s miestnymi univerzitami. V Košiciach čoskoro spolu s T-Systems zavedú duálny systém vzdelávania podľa nemeckého vzoru, aby uspokojovali silne rastúci dopyt po odborníkoch v oblasti informačných technológií. Košice teda v posledných rokoch dospeli k malému „Silicon Valley“ strednej a východnej Európy. Nemeckí investori vedia z toho profitovať.

Uchádzajú sa Nemci o odborníkov zo Slovenska?
Sme potešení z každého odborníka, ktorý sa rozhodne pre Nemecko. Máme nedostatok kvalifikovaných pracovných síl vo veľa odvetviach a regiónoch. Ak nebudeme aktívni, bude do roku 2025 približne o šesť miliónov pracovných síl menej pre demografickú zmenu. Potrebujeme aj medzinárodné odborné sily. Ministerstvo hospodárstva nedávno spustilo privítací portál „Make it in Germany“, aby sme presvedčili práve týchto ľudí a zároveň sme sa stali ešte atraktívnejšou krajinou pre bystré hlavy. Na portáli ide o otvorenú kultúru privítania, teda tam nájdete množstvo stručných informácií o všednom živote a práci v Nemecku.

Kde vidíte vašu stranu po voľbách?
Chceme pokračovať v úspešnej koalícii s konzervatívcami. Vôbec nebude koalícia z liberálnych, konzervatívnych a sociálnych demokratov. Naša strana ručí za stabilné peniaze a solídny rozpočet bez toho, že budú nové dlhy. Odmietame zavedenie ďalších daní aj zvýšenie daní, a to ako jediná strana v Nemecku.

Ste ministrom hospodárstva aj podpredsedom vlády. Aký mate vzťah ku kancelárke?
Veľmi si ju vážim. Mám veľmi dobrý vzťah k Angele Merkelovej, ktorý je založený na dôvere a vzájomnom rešpekte. Teda zlaďujeme naše pozície, často si voláme.

Aké úspechy liberáli zaznamenali odvtedy, čo ste sa vrátili k moci v roku 2009?
Zabránili sme eurobondom. Presadili sme úľavy pre ľudí a podnikateľov vo výške 22 miliárd eur, a to napríklad znížením daní a odvodov. Okrem toho sme dosiahli ozdravenie verejných financií.

Autorka rozhovoru je spolupracovníčka Pravdy

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Nemecko #Slovensko #hospodárstvo #Philipp Rösler