Pre bločkovú lotériu ľudia delia nákupy

Zvýšiť šancu na výhru v štátnej bločkovej lotérii sa v prvý deň jej spustenia snažili zákazníci aj tak, že si nákupy rozdeľovali na viacero častí.

02.09.2013 17:47
blok, bloček, Národná bločková lotéria Foto: ,
Ilustračné foto
debata (22)

Čiastočne sa tak splnili predpovede obchodníkov o tom, že sa pre vidinu výhry v lotérii budú ľudia snažiť nazbierať čo najviac bločkov a tým sa budú najmä vo väčších predajniach tvoriť väčšie rady pri pokladniciach.

"Ste už asi piata za poslednú polhodinu, čo si chce rozdeliť nákup na niekoľko bločkov,“ povzdychla si pani Jana, pokladníčka v potravinách v jednom z bratislavských nákupných centier po tom, čo sme si náš 30-eurový nákup rozdelili na tri časti.

„Sused mi o lotérii rozprával, tak si reku nejaký blok aj odložím,“ prihovára sa nám pán Ladislav z bratislavskej Dúbravky.

Rady pri pokladniciach sa však v prvý deň spustenia lotérie netvorili. Vybavenie kupujúcich v potravinách bolo v poobedňajších nedeľných hodinách vo viacerých bratislavských nákupných centrách plynulé.

Mnohí nami oslovení kupujúci však netušili, že sa bločková lotéria spustila. "Viem o tom, že štát niečo také chystá, ale nevedel som, že už oddnes môžem zbierať bločky,“ povedal Jozef Oravec z bratislavskej Petržalky. Na pultoch pokladníc zostávalo preto množstvo bločkov, ktoré si po zaplatení ľudia nevzali.

Bločky za nákup potravín väčšinou ľudia buď po zaplatení vyhadzujú do koša, alebo ich skrátka nechajú v obchode. V jednom obchode sa nás dokonca predavač pri platení pýtal, či si želáme aj blok o zaplatení. Práve pre úniky daní z registračných pokladníc stráca štát ročne 150 miliónov eur. Štát preto dúfa, že sa mu úniky podarí obmedziť aj touto lotériou, keďže ľudia budú motivovaní si bločky zakaždým od predajcov pýtať.

Na opačnej strane krajiny boli ľudia o bločkovej lotérii oveľa viac informovaní. V niektorých menších obchodoch nám dokonca predavačka odporučila, aby sme si bloček odložili, že môžeme vyhrať „pekné peniaze“. Aj tu sme sa stretli s tým, že si niektorí ľudia nákupy rozdeľovali. Väčšinou však išlo o partiu, ktorá sa po nákupe skrátka nechcela ešte dodatočne vyrovnávať, a tak si už pri pokladnici zaplatil každý za svoju časť zvlášť. „Za týždeň nazbieram aj 15 bločkov a určite nebudem všetky prihlasovať do lotérie. Nepotrebujem umelo zvyšovať ich počet a zdržovať tak druhých ľudí v rade,“ hovorí Magda Turenská z Michaloviec.

Denne vydajú obchodníci na Slovensku približne 10 miliónov bločkov. Najmä veľkí obchodníci ešte pred spustením bločkovej lotérie varovali, že ak sa kvôli zámernému deleniu nákupov budú tvoriť veľké rady v pokladniciach, pristúpia zrejme k plošnému zákazu rozdeľovania nákupov.

Do bločkovej lotérie môžu ľudia zaregistrovať len bločky s hodnotou vyššou ako jedno euro. Síce si ich kupujúci môžu zbierať už od prvého septembrového dňa, no registráciu štátna lotériová spoločnosť TIPOS, ktorá lotériu prevádzkuje, spúšťa oficiálne až 16. septembra. "Kde budem dovtedy tie bločky skladovať? “ pýta sa pán Oravec. Aj po registrácii si pritom ľudia musia bločky odkladať. Zároveň ak sa zaregistrujú esemeskou, mobilnou aplikáciou, cez internet alebo v zberných miestach TIPOS-u, dostanú registračný kód, ktorý si takisto musia ponechať. V prípade výhry sa totiž týmto číslom, ako aj bločkom musia preukázať, aby výhru získali. Štát láka v lotérii na desať peňažných výhier. SMS registrácia stojí 12 centov, osobne v pobočkách TIPOS-u vyjde spotrebiteľa vyplnenie tiketu na 20 centov.

Najvyššia výhra je v hodnote 10-tisíc eur. Žrebovať sa bude dvakrát do mesiaca. Prvých výhercov vyžrebuje TIPOS v posledný septembrový deň. Následne 2. októbra zverejní aj ich mená. Medzitým daniari skontrolujú, či blok nie je falošný a či spĺňa všetky zákonom stanovené údaje. Raz do mesiaca TIPOS vyžrebuje ôsmich ľudí z každého kraja, ktorí získajú osobný automobil značky Kia v hodnote 10-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #blok #bloček #Národná bločková lotéria