Microsoft kúpi mobilnú Nokiu za 5,4 miliardy eur

Americký softvérový gigant Microsoft kúpi od fínskej spoločnosti Nokia jej hlavnú divíziu mobilných telefónov.

03.09.2013 06:41 , aktualizované: 10:29
Nokia Lumia 800 Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Podľa utorkového oznámenia oboch firiem za ňu dá 5,44 miliardy eur. Microsoft je už dva roky softvérovým partnerom voľakedajšej jednotky globálneho trhu mobilných telefónov. V posledných rokoch ale fínska firma výrazne stráca pozície na kľúčovom poli inteligentných telefónov. Microsoft tiež musí naháňať svojich súperov v oblasti operačných systémov pre mobily, kde majú silné postavenie Android od spoločnosti Google a iOS od Apple a snaží sa presadiť svoj systém Windows Phone.

Nokia bola od 90. rokov najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, z prvej priečky ju ale vlani zosadil juhokórejský konkurent Samsung Electronics. Fínskej spoločnosti sa stále príliš nedarí na trhu s inteligentnými telefónmi, kde zaspala nástup konkurentov Apple a Samsung.

Nokia síce v poslednom štvrťroku svoj ​​predaj smartphonov značky Lumia výrazne zvýšila, stále to však bolo menej, než sa čakalo. Taktiež strata Nokie sa zreteľne znížila, hoci tržby firmy sa medziročne prepadli o zhruba štvrtinu a celkový predaj telefónov jej klesol o 27 percent.

Nokia po nástupe nového výkonného šéfa Stephena Elopa v roku 2010 znižuje náklady a rozpredáva majetok, aby získala čas na oživenie a návrat na výslnie. Elop prišiel do Nokie z Microsoftu a po dokončení transakcie sa do americkej firmy vráti. Spolu s ním tam odídu ďalší manažéri a 32-tisíc zamestnancov firmy. Špekuluje sa, že Elop je jedným z kandidátov na post šéfa Microsftu po ohlásenom odchode terajšieho výkonného riaditeľa Steve Ballmera.

Microsoft si prevzatím jadra Nokie dramaticky vylepší pozíciu na trhu, ktorý je teraz pre technologické spoločnosti zásadný, pretože mobilné zariadenia vytláčajú z trhu klasické osobné počítače.

Nokia bola od 90. rokov najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, z prvej priečky ju ale vlani zosadil juhokórejský konkurent Samsung Electronics.

Zvyšok fínskej firmy bude riadiť člen jej správnej rady Risto Siilasmaa. Nokia bude medzitým hľadať nového šéfa.

Microsoft podľa agentúry AP za samotnú divíziu Nokie zaplatí 3,79 miliardy eur. Ďalších 1,65 miliardy eur vynaloží za desaťročnú licenciu na užívanie patentov Nokie, ktorú bude môcť neskôr predĺžiť. V rámci transakcie získa Microsoft okrem iného značku Lumia. Microsoft dúfa, že transakciu dokončí začiatkom budúceho roka.

„Je to smelý krok do budúcna – získajú na ňom zamestnanci, akcionári aj zákazníci oboch spoločností,“ uviedol v oznámení šéf Microsoftu Steve Ballmer. Dodal, že od akvizície si sľubuje posilnenie podielu svojej firmy na trhu mobilných telefónov a zvýšenie ziskov na tomto poli.

Dodal, že od akvizície si sľubuje posilnenie podielu svojej firmy na trhu mobilných telefónov a zvýšenie ziskov na tomto poli. Prevzatie aktivít Nokie podľa Ballmera umožní naplno využiť potenciál operačného systému Windows a ponúknuť nové telefóny „spájajúce to najlepšie z Microsoftu a to najlepšie z Nokie“.

„Od Microsoftu je to veľká, ale potrebná hazardná hra,“ povedal k transakcii analytik Geoff Blaber zo spoločnosti CCS Insight. " Po rokoch neúspechov so systémom Windows Mobile Phone firma preraďuje na iný rýchlostný stupeň a ujíma sa kontroly nad softvérom aj hardvérom," dodal.

Podobný krok ako Microsoft už predtým urobil konkurent Google, ktorý je autorom operačného systému Android pre mobilné telefóny a tablety. Firma vlani dokončila prevzatie výrobcu mobilných telefónov Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolárov.

Nokia sídli vo fínskom meste Espoo. „Pre mnoho Fínov, vrátane mňa, sú telefóny Nokia súčasťou prostredia, v ktorom sme vyrastali. Veľa prvých reakcií na túto dohodu bude emocionálnych,“ povedal o predaji divízie mobilných telefónov fínsky minister zahraničného obchodu Alexander Stubb.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft #mobily