Tržby najväčších slovenských firiem klesali

Zastúpenie slovenských spoločností v rebríčku päťsto firiem s najvyššími tržbami v regióne strednej a východnej Európy (SVE) medziročne kleslo z 31 na 29.

03.09.2013 13:42
Peniaze, euro, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Najlepšie sa v hodnotení umiestnila automobilka Volkswagen, ktorá obsadila 14. miesto, rafinéria Slovnaft skončila na 23. mieste. Ako ďalej vyplýva z výsledkov rebríčka CE Top 500 spoločnosti Deloitte, v prvej päťdesiatke firiem s najvyššími tržbami v regióne sa umiestnili ešte ďalšie tri slovenské spoločnosti.

Najväčšie firmy v regióne SVE zaznamenali medziročne pokles výnosov o 3,3 %. Celkové výnosy slovenských firiem v rebríčku napriek strate dvoch spoločností vzrástli o 6,8 % na 44 mld. eur, čo je pod priemerom celkových tržieb v regióne vo výške 730 mld. eur. Priemerný čistý zisk podnikov pritom v minulom roku medziročne klesol o 10 percent.

„Väčšina firiem pokračovala v optimalizovaní nákladov, čo sa prejavilo v priemernom počte zamestnancov. Ten klesol tiež o vyše desatinu – zo 7 400 v roku 2011 na vlaňajších 6 600,“ uviedol prezident spoločnosti Deloitte Slovensko Vladimír Masár.

Automobilka Volkswagen Slovakia, ktorá si udržala prvé miesto medzi slovenskými firmami, pričom medziročne zvýšila tržby o 27 % na 6,6 mld. eur. Za týmto rastom stojí zvýšený objem produkcie v bratislavskom závode z 210 tis. na takmer 420 tis. automobilov. Druhou slovenskou spoločnosťou v rebríčku s tržbami viac ako 4,7 mld. eur je bratislavská rafinéria Slovnaft. Spoločnosti sa medziročne znížili tržby, za čím stojí nižší objem spracovanej ropy v bratislavskom závode o desatinu z dôvodu generálnych revízií výrobných jednotiek. Tretie miesto si udržala Kia Motors Slovakia s tržbami 3,9 mld. eur, čo predstavovalo takmer 20-percentný medziročný rast.

Najvýraznejší medziročný pokles tržieb zo slovenských firiem uvedených v rebríčku zaznamenal Slovenský plynárenský priemysel, keď klesol o 13,5 % na približne 2,7 mld. eur a približne o pätinu sa spoločnosti znížil aj zisk. Pod nepriaznivý vývoj sa podpísalo zavedenie špeciálneho odvodu pre regulované odvetvia, rozšírenie pôsobnosti zákona o regulácii aj na malé podniky či postupné zvyšovanie konkurencie v oblasti plynárenstva.

Medzi firmy s najväčšími tržbami v regióne SVE sa zaradili poľský PKN Orlen, maďarský MOL a česká Škoda. Štvrté a piate miesto obsadili ukrajinské spoločnosti Metinvest a Naftogaz. Najväčšie zastúpenie v rebríčku má už dlhoročne Poľsko, a to celkovo 166 firiem, za ním nasleduje Česká republika, ktorá má 86 firiem a tretie Maďarsko má v rebríčku 62 firiem.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #stredná a východná Európa