Nad dovolenkármi môžu lietať stíhačky

Dovolenku v Turecku či na Cypre si volia Slováci napriek tomu, že v blízkosti týchto krajín hrozia nepokoje. Dokonca tí, ktorí mali pôvodne namierené do Egypta, po bojoch v tejto krajine prehodnotili výber a zvolili si práve Turecko. V Sýrii, s ktorou má Turecko spoločné hranice, však reálne hrozí vojenský zásah Spojených štátov amerických.

04.09.2013 20:00 , aktualizované: 05.09.2013 08:00
leto, pláž, more, dovolenka, slnečník,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Prezident Barack Obama požiadal Kongres, aby mu schválili ozbrojenú akciu proti režimu Bašara Asada ako reakciu na chemický útok pri Damasku. Z lodí v Stredozemnom mori môžu o pár dní lietať stíhačky či rakety na Sýriu. Podľa cestovných kancelárií však dovolenkárom v Turecku nič nehrozí.

"Žiadny klient nezrušil zájazd do Turecka alebo na Cyprus pre nepokoje v Sýrii. Pár klientov sa pýta na vplyv Sýrie na Turecko a Cyprus, ale napriek tomu ich to neodradilo cestovať do týchto krajín aj vďaka tomu, že sú to krajiny so zárukou kvalitnej dovolenky a bohatého all inclusive. Nakoniec, neočakávame, že by sa konflikt v Sýrii mal rozšíriť aj do iných krajín,“ hovorí Magdaléna Zábrodská z cestovnej kancelárie Firo-tour.

Bratislavčanka Monika letí na dovolenku do Turecka na budúci týždeň, práve v dobe, keď má americký Kongres hlasovať o útoku v Sýrii. "Nie som z toho nadšená, prirodzene mám obavy. Nikto nevie zaručiť, ako to dopadne a či sa situácia nemôže natoľko vyhrotiť, že to zasiahne aj Turecko. V cestovke ma však upokojujú,“ vraví.

Situáciu v Sýrii monitoruje aj rezort zahraničných vecí. „Aktuálne nevidíme dôvod na cestovné obmedzenia do Turecka či na Cyprus. Ak taká situácia nastane, budeme na ňu samozrejme reagovať,“ povedal Boris Gandel, hovorca ministerstva zahraničných vecí.

Do posledného miesta nedávno naplnil lietadlá smerujúce k Stredozemnému moru aj Hydrotour. "Cyprus letel vypredaný teraz cez víkend, rovnako Turecko. Nikto nezrušil svoju dovolenku, ani sa nikto nepýtal na spojitosť medzi Sýriou a Cyprom či Tureckom,“ tvrdí Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ Hydrotouru.

Podľa neho sa situácia v Turecku nedá porovnávať s nepokojmi v Egypte, kam pred pár dňami prestali slovenské cestovky posielať svojich klientov.

Cestovné kancelárie sa tak neobávajú, že ich predaje dovoleniek postretne rovnaký osud, ako to bolo v prípade Egypta. Túto sezónu už Satur a ani Hydrotour, Koala Tours či Firo-tour nezaradia Egypt do ponuky. Ak sa v krajine situácia upokojí, ponúknu ho dovolenkárom až v letnej sezóne 2014. S Egyptom však neskončila cestovka Express Travel International (ETI), ktorá lieta so Schwechatu. Azur Reizen mieni o pár dní obnoviť lety z Bratislavy do Egypta. ETI je nemecká cestovka s centrálou vo Frankfurte, no ponúka pobyty aj pre Slovákov a tvrdí, že záujem o Egypt narastá zo dňa na deň. Každý týždeň majú na odletoch okolo 100 až 120 slovenských a českých klientov.

Túto sezónu bol však záujem o Egypt mizerný. Na Slovensku skrachovali dve cestovky, ktoré vkladali nádeje do predaju zájazdov do Egypta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Sýria #Turecko #cestovné kancelárie #dovolenky