V Novákoch by mohlo vzniknúť 200 nových pracovných miest

V nováckom Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) by mohlo vzniknúť 200 nových pracovných miest.

05.09.2013 14:53
Nováky Foto:
Ilustračné foto
debata

Firma MSM Martin, ktorá má podnik od januára v dlhodobom prenájme, rokuje so zahraničným investorom. Ako na štvrtkovom brífingu v areáli VOP informoval premiér Robert Fico, momentálne sú už pred podpisom dokumentov. "Na stretnutí sme rokovali aj s jedným významným zahraničným investorom, ktorý spoločne so spoločnosťou MSM Martin sa chce pustiť do veľmi osobitej zbrojárskej výroby, ktorá má blízko k výrobe, ktorá je tu vo VOP Nováky,“ povedal Fico. Výroba na pôde nováckeho závodu by sa mohla začať v júni 2014. O akú firmu ide a čomu sa presne venuje, nechcel Fico konkretizovať. "Je to veľmi blízka krajina,“ prezradil premiér.

Fico vyzdvihol, že VOP je na príchod investora priestorovo pripravený, čo je jeho výhodou. "Nebude potrebné pre tohto investora stavať novú halu, dôjde iba k navozeniu špeciálnych technológií, dôjde k dohode a 200 ľudí si bude môcť nájsť prácu, čo je opäť veľmi dobrá správa pre tento región,“ skonštatoval Fico.

Do prenájmu smeruje aj VOP v Trenčíne. Ako informoval minister obrany Martin Glváč, už teraz majú o firmu záujem štyria záujemcovia. "Dúfam, že tam pôjde o udržanie ďalších 353 pracovných miest a možno aj ďalšie navýšenie,“ povedal Glváč.

Firma MSM Martin, s. r. o. vo výberovom konaní predložila najlepšiu ponuku vo všetkých kritériách spomedzi troch uchádzačov. Ponúknutá cena za prenájom zavážila 50 percentami pri rozhodovaní, 40 percent rozhodovania bolo podľa kritéria zachovania pracovných miest, zvyšných 10 percent závažnosti bolo na ponúknutej cene zásob. Ročne za nájom VOP zaplatí 240-tisíc eur, za predávané zásoby zaplatí 10-tisíc eur. Spoločnosť dostala VOP do dlhodobého 20-ročného nájmu, pričom päť rokov bude platiť podmienka udržania pracovných miest.

Podnik, ktorý sa špecializoval na delaboráciu munície, má za sebou tragickú udalosť. Explózia munície vo VOP Nováky 2. marca 2007 usmrtila osem pracovníkov. Vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 sa zranilo ľahšie. Následne mal podnik problémy s udržaním výroby.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Nováky #Vojenský opravárenský podnik