Samaras: Viacročný pád Grécka sa končí, do roku 2020 sme späť

Šesťročný ekonomický pád v Grécku sa v budúcom roku skončí a krajina dosiahne predkrízovú ​​a možno aj vyššiu úroveň prosperity do roku 2020. Vyhlásil to v sobotu grécky premiér Antonis Samaras v prejave, ktorým zahájil výročný medzinárodný veľtrh v Solúne.

07.09.2013 21:25
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Samaras predpovedal, že tohtoročný pokles ekonomiky bude miernejší, než sa očakávalo. Podľa neho to pomôže krajine splniť a prekročiť rozpočtové ciele, ktoré jej určili medzinárodné veritelia za svoju finančnú pomoc.

Tento rok by sa mal primárny rozpočet, ktorý nezahŕňa splátky úrokov a istiny dlhu, dostať namiesto plánovanej vyrovnanej bilancie do prebytku, povedal premiér. Veritelia by tak vraj mali Grécko za podla neho najhlbšie zníženie rozpočtového deficitu v histórii odmeniť ďalším zmiernením dlhovej záťaže.

Samarasa k sobotňajšej optimistickej predpovedi viedli aj priaznivé piatkové údaje, podľa ktorých grécka ekonomika v druhom štvrťroku vykázala omnoho slabší prepad, než sa očakávalo. Hrubý domáci produkt medziročne klesol o 3,8 percenta, teda najpomalším tempom za takmer tri roky, po prepade o 5,6 percenta v prvom štvrťroku. Európska komisia a Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladajú, že za celý rok grécka ekonomika vykáže prepad o 4,2 percenta.

Grécko už dostalo od EÚ a MMF dva balíky úverovej pomoci v celkovej výške 240 miliárd eur. Grécky minister financií Jannis Sturnaras minulý mesiac pripustil, že Grécko by mohlo potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 10 miliárd eur, čo potvrdzujú odhady medzinárodných veriteľov.

Výmenou za poskytnutú pomoc zaviedla grécka vláda výdavkové škrty, znižovala dôchodky i mzdy a zvyšovala dane, čo prehlbovalo prepad ekonomiky spôsobený dlhovou krízou. Od roku 2008 sa výkon gréckej ekonomiky znížil o 23 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza