Lotéria už odhaľuje úniky daní

Štátna bločková lotéria už prináša prvé výsledky v oblasti odhaľovania daňových únikov. Pokladničné bločky ľudia môžu zbierať od 1. septembra, zaregistrovať sa s nimi môžu do lotérie od 16. septembra a 30. septembra bude prvé žrebovanie výhercov.

09.09.2013 20:00 , aktualizované: 10.09.2013 08:00
blok, bloček, Národná bločková lotéria Foto: ,
Ilustračné foto
debata (115)

Po spustení projektu začali na infolinke národnej lotériovej spoločnosti TIPOS, ktorá lotériu prevádzkuje, pribúdať sťažnosti ľudí, že od niektorých obchodníkov nedostávajú pokladničné bločky.

„Za posledné dni sme prijali stovky takýchto sťažností,“ povedal generálny riaditeľ TIPOS-u Ladislav Kriška. Daniari tieto podnety už prešetrujú. Podľa informácií Pravdy momentálne Finančná správa v spolupráci s políciou preveruje viacero podozrivých prevádzok, ktoré na krátení daní oberajú štát o desiatky miliónov eur. Polícia spolupracuje v regiónoch s informátormi, ktorí následne dávajú podnety samotným daniarom. Často sa zistí, že aj keď do menších potravín celý deň chodia ľudia, pred záverečnou vydá prevádzka oficiálne len bloček s poradovým číslom dva. Vyzerá to teda, že od ôsmej ráno, keď otvorili prevádzku, obslúžili iba dvoch zákazníkov.

Aj lotéria má pomôcť odkryť takéto praktiky. Najmä menší obchodníci účtenky buď nevydávajú, alebo dajú ľuďom falošné bločky, ktoré sa nezobrazia v pamäti pokladnice. Naposledy daniari zistili, že podľa nich takto krátilo tržbu až 1 800 pokladníc od jedného predajcu. Mesačne títo obchodníci mohli pripraviť štát na DPH o viac ako 30 miliónov eur. Na porovnanie, na výhry v bločkovej lotérii ide štát dať ročne 1,44 milióna eur. Daniari pri následných kontrolách prišli na to, že ani jeden z týchto podnikateľov si v rámci podvojného účtovníctva neevidoval skladové hospodárstvo, teda pôvod samotného tovaru. Obchodníci preto mohli upravovať údaje vo fiskálnej pamäti aj z dôvodu, že tovar, ktorý predávali, mali bez nadobúdacieho dokladu.

Pravosť bločku je ťažké odhaliť

Najväčším problémom momentálne pre daniarov je, že si obchodníci môžu už pri samotnom inštalovaní pokladníc zvoliť v nastaveniach tzv. nefiskálny mód. Bloček tak po vydaní zákazníkovi vyzerá, že spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky s logom ministerstva financií, no do fiskálnej pamäte sa dostanú upravené údaje. Na základe 16-miestneho DKP kódu bločku, ktorý vypĺňa zákazník na súťažný tiket bločkovej lotérie, podvodný bloček daniari zistiť ihneď nevedia. Preto budú mať 48 hodín na to, aby skontrolovali v prípade výhry bločku jeho pravosť.

Nie sú vylúčené ani fyzické kontroly obchodníkov. Niektorí z nich totiž síce vydajú bloček na kúpený tovar spĺňajúci všetky náležitosti, v pamäti pokladnice sa však uloží iná suma. Zákazník si síce kúpi topánky za 40 eur, no obchodníkovi sa v pamäti pokladnice uložia vložky do topánok za 10 eur.

Daniari sa spoliehajú na ľudí

DKP kód, na základe ktorého daniari v bločkovej lotérii preverujú pravosť bločku, je spravidla 16-miestne číslo, ktorého prvé tri miesta sú číslom príslušného daňového úradu. Ďalších 10 miest je DIČ a posledné tri miesta sú poradovým číslom elektronickej registračnej pokladnice pre konkrétny daňový subjekt. „Finančná správa na základe pokladničného dokladu môže následne overiť v kontrolnom zázname podnikateľa, či pokladničný doklad bol vydaný a presne na aký tovar a sumu,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Nateraz sa daniari musia spoliehať hlavne na konkrétne nahlásenia porušení od ľudí a na vlastné dlhodobejšie sledovania nepoctivých podnikateľov. Podľa štatistiky Finančnej správy ku koncu minulého roka malo pokladnicu viac ako 146-tisíc daňových subjektov. Vlani daniari prekontrolovali pokladnice vyše 15-tisíc subjektom. Nedostatky našli u 4 202 subjektov, pričom celkové udelené pokuty boli vyššie ako 429-tisíc eur. „Finančná správa sa zameria na podozrivé prevádzky na základe podnetov od občanov a na základe výsledkov kontrol z iných prevádzok. V prípade podozrenia na konkrétny typ pokladníc budú vykonané cielené miestne zisťovania u podnikateľov, ktorí používajú typ elektronických registračných pokladníc, u ktorých môže dochádzať k nepovolenej manipulácii údajov,“ tvrdí Macíková.

Nové opatrenia proti kráteniu tržieb

Daniari pritom deklarujú, že vydávanie pokladničných bločkov, za ktoré niektorí podnikatelia neodvádzajú štátu dane, by malo byť od budúceho roka komplikovanejšie. Pokladnice, ktoré vydávali bločky a na prvý pohľad sa javili ako pravé, no ich skutočná hodnota sa do fiskálnej pamäte neukladala, budú daniari môcť lepšie skontrolovať už pri ich inštalovaní obchodníkmi. Výrobcovia, dovozcovia či  predajcovia  budú od januára 2014 povinní predkladať daniarom technické  a softvérové nástroje, ktoré daniarom umožnia ľahší prístup k údajom zaevidovaným v pokladnici. Zároveň budú mať servisné strediská  povinnosť ukladať pri výmene fiskálnej pamäte údaje z nej na dátové médium.

Podľa odborníkov na softvérové systémy v pokladniciach však aj tento systém budú vedieť špekulanti obísť. „Dnes vytvoríte také programy, ktoré nemáte šancu odhaliť. Niektoré zariadenia sa v prostredí Windows javia ako obyčajná štandardná fiskálna tlačiareň, na ktorej je možné tlačiť z ľubovoľného programu, napríklad aj z Wordu. Takto môžu používatelia simulovať činnosť fiskálnej tlačiarne,“ hovorí bývalý servisný technik registračných pokladníc, ktorý nechcel byť menovaný.

Kráteniu pomáha USB kľúč

Podľa jeho slov nepomôže ani to, že od Nového roka si budú musieť obchodníci zakúpiť k pokladnici komunikačný kábel, ktorý prepojí registračnú kasu s počítačom. Dnes ukladá obchodník údaje z registračnej pokladnice do počítača, teda fiskálnej pamäte, až pri nahadzovaní dennej uzávierky. Po novom sa bude každý jeden záznam po vydaní bločku zákazníkovi automaticky ukladať do pamäte pokladnice.

„Aj to sa dá upraviť tak, že tam dáte rozbočovač, ktorý daniari ťažko odhalia. V mnohých prípadoch je ťažké odhaliť aj samotný USB kľúč v pokladnici. Servisní technici a programátori externých skladových programov vedia upraviť fiskálnu tlačiareň tak, že odstránia fiskalnu pamäť a nechajú tam iba upravený USB pamäťový kľúč a USB rozbočovač. Aj vo výskumných ústavoch majú odborníci problém jasne určiť, že dané zariadenie naozaj kráti tržby,“ hovorí servisný technik. Podľa zistení Pravdy sa softvérové programy k pokladnici s upraveným USB kľúčom na krátenie tržieb dajú zakúpiť za 1 400 eur.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #bločková lotéria #sťažnosti #únik daní