Inflácia na Slovensku klesla na dlhodobé minimum 1,3 percenta

Medziročná miera inflácie na Slovensku v auguste spomalila tempo už tretí mesiac za sebou a dostala sa na 1,3 percenta z 1,5 percenta v júli.

12.09.2013 09:46
Mince, euro, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Spotrebiteľské ceny v krajine tak rástli najpomalšie od konca roka 2010. Vyplýva to z informácií, ktoré vo štvrtok zverejnil slovenský Štatistický úrad.

Analytici odhadovali, že ročné tempo inflácie zostane na júlovej úrovni. V medzimesačnom porovnaní tovary a služby v auguste zlacneli o 0,2 percenta, v júli ceny klesli o 0,1 percenta.

V auguste sa zvyšovali najmä ceny za vzdelávanie, ktoré medziročne vzrástli o sedem percent. Potraviny a nealkoholické nápoje, ktoré majú veľký podiel na spotrebiteľskom koši, zvoľnil tempo rastu na 3,8 percenta z júlových 4,3 percenta.

Nízka inflácia pomáha zvyšovať kúpyschopnosť Slovákov. Priemerná reálna mzda v krajine tento rok rastie prvýkrát od roku 2010.

Slovenské ministerstvo financií v poslednej prognóze znížilo výhľad priemernej tohtoročnej inflácie na 1,7 percenta z predchádzajúcich 2,3 percenta. Tento krok odôvodnilo okrem iného pomalším rastom štátom regulovaných cien, najmä energií.

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #inflácia #ceny