Dell bude opäť patriť Dellovi, akcionári dostanú 25 miliárd USD

Akcionári amerického výrobcu počítačov Dell schválili ponuku na prevzatie podniku, ktorú im predložila skupina investorov pod vedením zakladateľa firmy Michaela Della.

12.09.2013 17:34
Počítačová spoločnosť Dell - logo Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z predbežných výsledkov hlasovania, o ktorých firma informovala. Skupina za Dell ponúkla takmer 25 miliárd dolárov a po dokončení transakcie chce spoločnosť stiahnuť z akciového trhu.

Dell v posledných rokoch zaostáva za konkurenciou a podľa analytikov potrebuje razantnú reštrukturalizáciu. Schválenie prevzatia na štvrtkovom mimoriadnom valnom zhromaždení sa očakávalo, pretože hlavný odporca transakcie, investor Carl Icahn, už začiatkom týždňa oznámil, že sa rozhodol ukončiť svoju snahu o zablokovanie predaja.

Icahn, podľa ktorého ponuka podnik podhodnocuje, vlastní v spoločnosti Dell takmer deväťpercentný podiel. Podľa agentúry DPA je tak druhým najväčším akcionárom po zakladateľovi firmy, ktorý kontroluje 16-percentný podiel.

Dell uviedol svoju firmu na verejný trh v roku 1988, keď mala hodnotu približne 85 miliónov dolárov. Dell trhu osobných počítačov kraľoval najmä na vrchole internetového boomu okolo roku 2000, keď jeho hodnota prekročila 100 miliárd dolárov. V roku 2006 ho z prvej priečky zosadila iná americká spoločnosť Hewlett-Packard.

V súčasnosti je Dell tretím najväčším výrobcom počítačov na svete, podiel na trhu ale naďalej stráca. Stiahnutie akcií z trhu má umožniť reštrukturalizáciu podniku bez toho, aby trh tlačil na rýchle výsledky. Cieľom reštrukturalizácie je zmeniť hlavné zameranie firmy z výroby počítačov na výnosnejšie poskytovanie služieb pre podnikovú klientelu.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítače #Dell #prevzatie