Majiteľ Markízy CME bude mať dvoch výkonných šéfov

Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá na Slovensku vlastní TV Markíza a v Česku TV Nova, obsadila funkciu výkonného riaditeľa dvoma manažérmi.

16.09.2013 06:59
debata (2)

O riadenie podniku sa tak od pondelka budú deliť Christoph Mainusch a Michael Del Nin. Doterajší prezident a generálny riaditeľ CME Adrian Sarbu na funkciu v auguste rezignoval.

CME v tlačovej správe uviedla, že Mainusch na podobnej pozícii pôsobil v rôznych mediálnych spoločnostiach spolu 16 rokov. Vysoké posty zastával napríklad v spoločnosti Alpha Media Group v Grécku alebo v spoločnosti RTL Televizija v Chorvátsku.

Del Nin od októbra 2009 pôsobil ako riaditeľ CME. Má za sebou aj pôsobenie v americkej spoločnosti Time Warner, kde mal na starosti okrem iného globálnu stratégiu firmy. Práve Time Warner teraz v CME vlastní takmer polovičný podiel a netají sa snahou CME ovládnuť.

CME už v auguste uviedla, že Sarbu zostane zamestnancom CME až do 1. januára budúceho roka. Firma tiež oznámila, že bude naďalej pokračovať v nastavenej ceste, vrátane zvýšenia cien reklamy a zavedenie distribučných poplatkov.

„Predstavenstvo naďalej podporuje cenovú stratégiu, ktorú sme nastavili v Česku, a na tom sa nič nemení,“ uviedlo oddelenie pre vzťahy s investormi a dodalo, že obchodná politika pre rok 2014 zatiaľ nebola oznámená.

„Domnievame sa, že zmena na poste generálneho riaditeľa neprinesie výrazné zmeny v smerovaní firmy. Zmena cenovej politiky a reštrukturalizácia firmy boli iniciované s podporou najväčšieho akcionára Time Warner, a budú tak podľa nás pokračovať aj s novým riaditeľom,“ komentoval zmeny už skôr analytik J&T Banky pavel Ryska. Doplnil, že pôsobenie Adriana Sarbu bolo spojené s komplikovaným obdobím v histórii firmy a tiež s jeho častými predaji akcií spoločnosti, čo bolo investormi vnímané negatívne.

Ryska tiež skôr uviedol, že pre trh bude dôležité, či bude na post generálneho riaditeľa vybraný manažér zo skupiny Time Warner. „Trh by informáciu vnímal ako potvrdenie záujmu Time Warner o CME a mohol by reagovať pozitívne,“ doplnil.

Augustový odchod Sarbua bol prekvapením vzhľadom na minulé informácie, že by mal zostať v čele CME až do decembra 2016, a to na základe predĺženého kontraktu. Sarbu má nárok na odstupné 5,4 milióna dolárov, ktoré mu majú byť vyplatené v českých korunách. Manažér pochádzajúci z Rumunska by mal s CME naďalej spolupracovať, a to formou tvorby televízneho obsahu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #CME #Markíza #Adrian Sarbu #Christoph Mainusch #Michael Del Nin #Time Warner #TV Nova