Draghi: Sadzby v eurozóne zostanú nízke

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v pondelok zopakoval, že úrokové sadzby v eurozóne zostanú dlhší čas na súčasných minimách.

16.09.2013 13:07
Mario Draghi Foto:
Mario Draghi
debata

Zotavenie v eurozóne je naďalej veľmi krehké a nezamestnanosť príliš vysoká, povedal šéf ECB na konferencii v Berlíne. Eurozóna sa v druhom kvartáli dostala z recesie, keď jej ekonomika v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnila o 0,3 %. V júli ECB oznámila, že sadzby zostanú na rekordnom dne dlhší čas, prípadne sa ešte znížia. Politiku nízkych sadzieb ECB odôvodňuje utlmeným výhľadom inflácie a slabým hospodárskym rastom v menovej únii.

„Vzhľadom na to, že inflácia zostane v strednodobom horizonte pravdepodobne utlmená, Rada Guvernérov ECB očakáva, že sadzby ECB zostanú na súčasnej alebo nižšej úrovni dlhší čas,“ zopakoval Draghi. K zlepšeniu podmienok na trhoch podľa neho prispeli konsolidačné opatrenia vlád, ako aj program neobmedzených nákupov dlhopisov, ktorý ohlásila ECB vlani s cieľom chrániť spoločnú menu. „Všeobecnejšie vzaté, riziko extrémnej udalosti v eurozóne kleslo a s ním aj riziko negatívneho dopadu na cenovú stabilitu,“ dodal prezident ECB.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #úroky #Mario Draghi