Lotéria vyvolala u Slovákov ošiaľ

Spustenie registrácie do Národnej bločkovej lotérie vyvolalo v prvý deň u ľudí doslova ošiaľ. Do pondelkového podvečera si Slováci zaregistrovali spolu viac ako 300-tisíc bločkov. V žrebovaní 30. septembra majú nádej na výhru až 10-tisíc eur a v náhradnom žrebovaní 28. októbra sa bude hrať o autá. "Takýto nápor registrujúcich sme neočakávali," povedal generálny riaditeľ TIPOS-u Ladislav Kriška.

16.09.2013 16:35 , aktualizované: 19:16
Peter Kažimír, Národná bločková lotéria Foto: ,
Minister financií Peter Kaž›imír počas oficiálneho spustenia mož›nosti registrácie bločkov priamo do Národnej bločkovej lotérie v priestoroch obchodného centra Aupark.
debata (81)

Minister financií Peter Kažimír, ktorý v návrhu rozpočtu na budúci rok naplánoval, že z únikov daní získa do štátnej kasy 150 miliónov eur, je s prvotnými výsledkami lotérie spokojný. „Podľa mňa to má význam, aby sme mohli lepšie zaplátať dieru v štátnom rozpočte,“ povedal v pondelok Kažimír.

Viac ako 80 percent ľudí využívalo na prihlásenie bločkov v hodnote vyššej ako jedno euro internet a mobilné aplikácie práve preto, že boli zadarmo. Ak si totiž spotrebiteľ chcel bloček za nákup zaregistrovať v zberných miestach TIPOS-u, vyšlo ho to na 20 centov. Ak by poslal esemesku na číslo 7777, operátor by mu stiahol 15 centov. Práve SMS prihlasovanie využívali ľudia najmenej, prišlo ich včera len takmer 3-tisíc.

Veľký nápor na internetovú stránku vrátane systémov Android a iOS spustil v pondelok lavínu problémov. Do systému sa snažili nabúrať aj počítačoví hackeri. TIPOS prvé hodiny riešil cielené útoky smerované zo serverov z Južnej Ameriky. „Operátor však nasadil všetky dostupné kapacity, aby nám poskytol súčinnosť, a priebežne sme dokázali eliminovať negatívne javy,“ tvrdí Kriška.

Ľuďom, ktorí sa snažili registrovať online najmä v čase od desiatej do dvanástej hodiny stránka vypadávala, samotné prihlasovanie trvalo namiesto deklarovaných niekoľkých sekúnd vyše 15 minút. Čitateľ Jozef z Banskej Bystrice registroval bloček cez Android, spätná správa na mobil mu však prišla po dlhom čakaní a s pozmenenými údajmi.

„Pri registrácii som zadal čas nákupu 12:22 a v odpovedi o úspešnej registrácii mi už prišiel čas nákupu 14:22. Čiže aj keby som vyhral, tak budem predpokladám vyradený a nie mojou chybou,“ povedal Jozef. Podľa hovorcu TIPOSU-u Rastislava Čépeho išlo len o technický problém, ktorý bol následne odstránený.

Kuriózny bol v prvý deň registrácie aj prípad dôchodcu Štefana Noskoviča z Bratislavy, ktorému po odoslaní registračnej esemesky prišla správa, že v lotérii vyhral.

„Pozerám na mobil, tam mi blikala správa, že som vyhral a mám poslať číslo účtu. Hneď som sa vyľakal, že či to nie je dáky podvod. Tak rýchlo by ma predsa nevyžrebovali,“ hovorí pán Noskovič. Žrebovať sa bude až 30. septembra a výhercovia o dva dni na to.

„O probléme pána Noskoviča vieme a už bol upovedomený, že jeho výhra je neplatná. Vyskytla sa chyba z našej strany, za esemesky platiť, samozrejme, nebude,“ hovorí riaditeľ odboru informačných technológií a internetových hier TIPOS-u Miloš Prelec. Podľa jeho slov by ľudia nemali platiť ani za tie SMS, ktoré zadajú nesprávne. Spoplatnené budú až tie, v ktorých pošlú registračný kód.

Do softvérového a technického vybavenia investoval TIPOS doteraz 178-tisíc eur. Na mediálnu kampaň pôjde podľa Krišku spolu 350-tisíc eur. Na výhry do výšky 10-tisíc eur pôjde ročne 1,44 milióna eur. Prvou známou tvárou, ktorá od pondelka propaguje Národnú bločkovú lotériu, je speváčka Eva Máziková. Koľko stálo TIPOS vyplatenie známych tvárí v kampani, Kriška nechcel spresniť. „Zatiaľ to nebudeme komunikovať. Čo sa týka súm, umelci si neprajú zverejniť detaily zmluvy,“ povedal Kriška.

Zapojiť sa do lotérie možno aj priamo pri nákupe a to zatiaľ v sieti predajní ŠEVT. Od pondelka môžu pokladníci v týchto obchodoch po požiadaní automaticky a zadarmo poslať bloček z nákupu do žrebovania. Do lotérie sa takto priamo plánuje v najbližšom čase zapojiť aj FaxCopy a zvažujú to aj Tesco, Hornbach, Jednota, ale aj multikiná a ďalšie väčšie obchodné reťazce.

Správu agentúry sme nahradili redakčným článkom.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #bločková lotéria #bločky