Predaj áut v únii klesol na nové minimum

Predaj osobných áut v Európskej únii od januára do augusta v porovnaní s rovnakým obdobím vlani klesol o 5,2 percenta. Oznámilo to v utorok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

17.09.2013 09:37
Peugeot 3008 Hybrid4 Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Spolu sa predalo 7,84 milióna vozidiel, najmenej od začiatku vedenia štatistík v roku 1990. Predaj vozidiel tak klesol aj napriek tomu, že ekonomika EÚ sa vrátila miernemu rastu.

Za celý august predaj áut v Európe klesol o 4,9 percenta. Ďalší pokles zaznamenali predajcovia na veľkých európskych automobilových trhoch vo Francúzsku, Taliansku a v Nemecku. Výrazný rast o desať percent, naopak, zaznamenala Veľká Británia.

„Na významných trhoch pretrvával pokles,“ uviedla asociácia vo vyhlásení.

Pokiaľ ide o jednotlivé automobilky, najväčší prepad zaznamenal Peugeot. Za prvých osem mesiacov roka počet registrácií nových áut tohto výrobcu klesol o 18 percent. Podiel automobilky na trhu tak v medziročnom porovnaní klesol takmer o jeden percentuálny bod na 11 percent.

Najväčšia európska automobilka Volkswagen vykázala prepad o 11 percent, predovšetkým pre klesajúci predaj vlajkovej značky VW.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #automobilky #automobily