Zamedzí lotéria daňovým únikom, zapojíte sa do nej?

Zapoja so do bločkovej lotérie aj politici? Pravda sa spýtala Petra Kažimíra, Ivana Štefanca, Jozefa Kollára, Pavla Zajaca a Igora Matoviča.

17.09.2013 14:35
debata (7)

Peter Kažimír, minister financií (Smer)

Prihlásil som si do lotérie bloček, ktorý som dostal včera (v nedeľu) v jednom stánku pri futbalovom štadióne až po tom, čo som zvýšil na predavača hlas. Očakávam, a s tým sme do toho išli, že sa aj vďaka lotérii zvýši výber DPH na registračných pokladniciach.

.

.

Ivan Štefanec, podpredseda SDKÚ

Lotériu sme aj my mali v predvolebnom programe. Nemôže však byť iba jediným opatrením. Omnoho viac pomôže zjednotenie výberu odvodov a daní a zavedenie elektronickej fakturácie. Som rád, že si vláda osvojuje niektoré nápady, s ktorými prišla pravica. Určite si bloček zaregistrujem.

Jozef Kollár, podpredseda Novej väčšiny

Treba vyskúšať všetko, pokiaľ ide o zvýšenie výberu daní. Je to pokus – omyl. Pri drobných remeslách, opravároch či na tržniciach sa však zrejme systém nevydávania bločkov tak skoro nezmení. Je potrebné sprísniť postihy a kontroly. Osobne sa do lotérie nezapojím. V našej rodine robí nákupy manželka, tá zrejme nejaký bloček zaregistruje.

Pavol Zajac, poslanec KDH

Je to ďalšia mediálna bublina vlády Roberta Fica. Neprinesie to lepší výber daní, pretože ľudia budú brať bločky z väčších obchodných reťazcov, kde aj doteraz vydávali bločky. A nie tam, kde sa to roky obchádza, napríklad na trhovisku. Ak by sme boli vo vláde, v lotérii by sme nepokračovali. Určite sa nechystám do lotérie zapojiť.

Igor Matovič, predseda hnutia OĽaNO

Nevylučujem, že sa zapojím. Myslím si však, že lotéria nezaberie, lebo dnes ten, kto si bude chcieť kúpiť tovar alebo službu lacnejšie, tak sa vykašle na bloček. Bez neho to má lacnejšie. Je to hra v duchu rímskych tradícii chlieb a hry. Len Fico zabudol zabezpečiť ľuďom chlieb.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bloček #bločková lotéria