Trnavský Peugeot opäť obmedzí výrobu

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën v reakcii na slabý dopyt po nových autách opäť obmedzí výrobu na Slovensku.

18.09.2013 10:15
PSA v Trnave Foto:
Ilustračné foto
debata

Továreň v Trnave na západe krajiny odstaví výrobne linky na celý budúci týždeň a ďalšie týždenné prerušenie výroby čaká závod na prelome októbra a novembra. Okrem toho zavedie aj niekoľko ďalších nevýrobných dní. Hospodárskym novinám to povedal hovorca továrne Peter Švec. PSA na Slovensku obmedzovala výrobu už na začiatku tohto roka.

Trnavský závod PSA zamestnáva približne 3500 pracovníkov a vyrába automobily Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso. Napriek obmedzeniu výroby PSA podľa Šveca naďalej plánuje tento rok vyrobiť na Slovensku viac vozidiel ako vlani, keď z výrobných liniek fabriky zišlo 215 000 automo­bilov.

PSA Peugeot Citroën je po nemeckom Volkswagene druhým najväčším výrobcom áut v Európe. Firma pôsobí aj v Českej republike, kde má spoločný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Vedenie slovenského závodu PSA sa už skôr dohodlo s odbormi na dvojročnom zmrazení miezd pracovníkov výmenou za udržanie zamestnanosti. Počas nevýrobných dní budú robotníci poberať časť mzdy prípadne plný plat s tým, že neodpracované hodiny si nahradia v budúcnosti prácou nadčas.

Analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara uviedol, že automobilka PSA dopláca na svoju silnú závislosť na európskom trhu, kde dlhodobo klesá dopyt po nových autách.

Okrem PSA majú na Slovensku továrne aj automobilky Volkswagen a kórejská Kia Motors. Automobilový priemysel je hlavným ťahúňom exportne orientovaného slovenského hospodárstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #PSA Peugeot Citroën