Stratový BlackBerry plánuje razantné prepúšťanie

Stratový kanadský výrobca inteligentných mobilných telefónov BlackBerry plánuje výrazné znižovanie počtu zamestnancov a mohol by ich prepustiť až 40 percent.

19.09.2013 08:50
Blackberry Z30 Foto:
Blackberry Z30
debata

S odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou o tom informoval server denníka The Wall Street Journal (WSJ). Reálne by tak o prácu mohlo prísť okolo 5000 ľudí. Spoločnosť BlackBerry, ktorá koncom marca zamestnávala asi 12 700 ľudí, sa k správe odmietla vyjadriť. Firma už vlani zrušila 5000 pracovných mi­est.

Firma, ktorá sa pôvodne volala Research In Motion, bola priekopníkom inteligentných telefónov a jej prístroje mali v obľube najmä manažéri. Teraz však BlackBerry na trhu výrazne zaostáva za prístrojmi iPhone od americkej spoločnosti Apple a za ďalšími zariadeniami, ktoré využívajú operačný systém Android inej americkej spoločnosti Google.

Spoločnosť BlackBerry minulý mesiac uviedla, že vytvorila osobitnú komisiu, ktorá má preskúmať strategické možnosti, vrátane predaja firmy. Podľa predchádzajúcej správy WSJ sa teraz vedenie snaží predaj podniku urýchliť. Dohoda o predaji by tak vraj mohla byť hotová do novembra.

BlackBerry predstavila svoj ​​nový vlajkový model Z30. Prístroj s veľkým displejom bude súperiť o zákazníkov napríklad s telefónmi iPhone 5S od spoločnosti Apple a Galaxy S4 od juhokórejského Samsungu. BlackBerry označuje Z30 za svoj ​​„najväčší, najrýchlejší a najvyspelejší chytrý telefón“. Nový model má dotykový displej s uhlopriečkou päť palcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #BlackBerry