Európa bude mať ďalší zdroj plynu, príde z Azerbajdžanu

Azerbajdžanská štátna energetická spoločnosť SOCAR podpísala vo štvrtok s európskymi odberateľmi kontrakty na dodávky plynu z poľa Šach Deníz v Kaspickom mori.

20.09.2013 11:19
Plyn, energia, bývanie, oheň Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Dodávky prostredníctvom plynovodu Trans Adriatic Pipeline (TAP) s plánovaným začiatkom v roku 2019 predstavujú jednu z alternatív voči plynu z Ruska.

„Je to prelomová dohoda, pretože zabezpečuje dodávky do Európy na desaťročia z nového regiónu za podmienok, ktoré odrážajú situáciu na európskom trhu s plynom,“ uviedol vo vyhlásení šéf divízie komodít nemeckého koncernu E.ON Christopher Delbruck.

Podľa vyhlásenia spoločnosti SOCAR budú plyn z Azerbajdžanu okrem E.ON nakupovať aj britský Shell, bulharský Bulgargas, španielska spoločnosť Gas Natural Fenosa, grécka DEPA, francúzska GDF Suez , talianske podniky Hera Trading a Enel a švajčiarsky AXPO.

Azerbajdžanský SOCAR a jeho partneri vrátane BP a Statoil rozhodli o výbere konzorcia TAP na zabezpečenie dodávok plynu pre Európu v júni. O plyn z ložiska Šach Deníz, ktoré patrí medzi najväčšie na svete, malo záujem aj konzorcium Nabucoo West. Plynovod TAP má do Európy prepraviť ročne 10 mld. kubických metrov zemného plynu. Projekt má zabezpečiť prepravu suroviny cez Turecko, Grécko a Albánsko na juh Talianska. Súčasťou konzorcia TAP sú E.ON Ruhrgas, Statoil a švajčiarska spoločnosť AXPO.

Azerbajdžan potvrdil záujem dodávať plyn pre Európu napriek vystupňovanému diplomatickému úsiliu Moskvy, ktorá sa snaží obmedziť vplyv západných energetických skupín v krajine. Azerbajdžan minulý mesiac navštívil ruský prezident Vladimir Putin, jeho cesta však podľa agentúry Reuters nepriniesla významnejšie výsledky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Azerbajdžan #SOCAR