Moody's povzbudila Írov, zlepšila výhľad ratingu

Agentúra Moody's zlepšila výhľad ratingu Írska na stabilný z negatívneho.

21.09.2013 18:04
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Írsko sa priblížilo o ďalší krok k opätovnému získaniu investičného ratingu. Teraz Moody's hodnotí krajinu ratingom Ba1, teda v špekulatívnom pásme. Agentúra však súčasne varovala vládu, aby nepoľavila v úsporných opatreniach.

Moody's je posledná z troch hlavných ratingových agentúr, ktorá považuje štátny dlh Írska za špekulatívnu investíciu. Zmena výhľadu však prináša nádej, že by Írsko mohlo od Moody's dostať lepšie hodnotenie ešte pred ukončením programu zahraničnej pomoci od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu koncom tohto roka.

„Je to veľmi dôležitý krok a uvidíte, že na základe toho v pondelok ráno výnosy írskych dlhopisov výrazne klesnú, o tom nie sú absolútne žiadne pochybnosti,“ komentoval rozhodnutie Moody's obchodník s dlhopismi firmy Cantor Fitzgerald Ryan McGrath.

Moody's svoje rozhodnutie zdôvodnila návratom krajiny k miernemu rastu a zlepšením stavu hlavných vývozných trhov krajiny. Ocenila tiež, že sa Írsku podarilo v posledných mesiacoch získať peniaze na trhoch. Varovala však, že ak by vláda poľavila v úsporných opatreniach, mohlo by to ďalší vývoj narušiť a spôsobiť nie zlepšenie, ale zhoršenie ratingu.

Írsko sa v druhom štvrťroku vymanilo z druhej recesie za posledných päť rokov. Ekonomika stúpla o 0,4 percenta hlavne vďaka silnému vývozu. Írsko tiež urobilo pokrok na dlhopisových trhoch a v marci predalo nové desaťročné dlhopisy za päť miliárd eur.

Moody's tiež pochválila Írsko za obnovenie konkurencieschop­nosti a za to, že sa mu darí lákať priame zahraničné investície. Ukázalo sa tak, že Írsko je menej náchylné voči vonkajším šokom, než ostatné problémové ekonomiky eurozóny, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Írsko #Moody's