Výbor EP schválil viac času na čerpanie slovenských eurofondov

Výbor pre regionálny rozvoj Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválil výnimku pre Slovensko a Rumunsko o možnosti dlhšieho čerpania eurofondov. Potvrdil to slovenský europoslanec a člen výboru Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH).

24.09.2013 15:51
Peniaze, euro, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Podľa neho sa oplatilo diplomatické pôsobenie na kolegov v Európskom parlamente a Slovensko bude môcť dočerpať doteraz nevyužité eurofondy. Ako Mikolášik dodal, hlasovaniu vo výbore pre regionálnu politiku predchádzali dlhodobé a náročné rokovania s europoslancami z ostatných členských štátov. Plénum Európskeho parlamentu by malo o výnimke pre SR a Rumunsko o dlhšom čerpaní eurofondov hlasovať v októbri.

Ak Európsky parlament v októbri schváli výnimku pre Slovensko, peniaze Európskej únie za roky 2011 a 2012 bude môcť čerpať o rok dlhšie, ako by pôvodne malo. „Limit z roku 2011, čo je asi 1,8 mld. eur, môže byť dočerpaný až do konca roku 2014. Takisto limit z roku 2012, ktorý je tiež okolo 1,8 mld. eur, môže byť v zmysle pravidla n+3 dočerpaný do konca roku 2015,“ povedal nedávno podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, zodpovedajúci aj za prípravu a využívanie eurofondov. Podľa súčasného stavu má SR minúť európske peniaze zo záväzkov rokov 2011 a 2012 podľa pravidla n+2 do konca tohto, resp. budúceho roku, inak by prepadli.

Tohtoročný limit finančných prostriedkov EÚ vo výške okolo 2,1 mld. eur podľa Vážneho zostane bez zmeny v polohe n+2 a musí byť preto vyčerpaný do konca roku 2015. V prípade limitu z roku 2010 nepomôže ani zmena európskeho nariadenia o čerpaní eurofondov. V tomto prípade musia byť európske peniaze podľa platného pravidla n+3 použité do konca tohto roka. Čo zo záväzku roku 2010 nevyužijeme, o to už nenávratne prídeme.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Slovensko #Európsky parlament