Strata na dani z tabaku je 10 miliónov eur

Ekonomika krajiny tento rok rastie približne jednopercentným tempom a tomu by mal zodpovedať aj výber daní. Nie je to však vždy tak.

28.09.2013 10:07
Cigarety, fajčenie Foto:
Ilustračné foto
debata (72)

Najväčšie problémy mal štát niekoľko rokov v nesúlade výberu dane z pridanej hodnoty, čo sa už podarilo stabilizovať. Otvoril sa však nový problém s výberom dane z tabakových výrobkov, pri ktorej rezort financií najnovšie vyčíslil dieru v tohtoročnej štátnej kase na 10 miliónov eur.

Finančná správa má podľa Inštitútu finančnej politiky pri MF SR podozrenie, že ľudia v snahe ušetriť hľadajú lacnejšie značky cigariet, balený tabak a tiež kupujú alternatívne tabakové výrobky, ktoré nepodliehajú dani. Ide napríklad o tabakové listy.

„Naďalej sa v niektorých regiónoch SR predáva tabak určený na vlastnú výrobu cigariet za cenu nižšiu, ako je samotná výška spotrebnej dane, čo indikuje nelegálnu (nezdanenú) výrobu tabaku,“ upozornil inštitút v najnovšej daňovej prognóze. Riešením by malo byť kolkovanie tabaku a zákaz predaja tabaku za cenu nižšiu, ako je výška samotnej spotrebnej dane z tabaku.

„MF SR predpokladá urýchlené schválenie legislatívy, ktorá by mala obmedziť takéto obchádzanie platenia spotrebnej dane z tabaku,“ dodal inštitút.

Nesúlad vo výbere dane oproti vývoju ekonomiky bol badateľný posledné roky pri DPH. Ľudia po raste DPH nakupovali viac v cudzine či žiadali nižšiu cenu bez bločku. Tento trend mal vrchol v roku 2012 a teraz sa zastavil.

„Lepší výber dane je spôsobený poklesom nadmerných odpočtov a postupnou stabilizáciou vlastnej daňovej povinnosti,“ konštatuje Inštitút finančnej politiky pri MF SR. Problémy sa však vyskytli pri výbere dane z príjmu firiem, ktorá išla tento rok hore na 23 percent a úspešnosť výberu klesla. Štát oproti tomu, koľko by mal získať pri vývoji ekonomiky, prišiel o takmer 80 miliónov eur. Inštitút finančnej politiky však tvrdí, že ide o dôsledok nižšej ziskovosti firiem v dôsledku krízy. Celkovo sa úspešnosť výberu daní na tento rok oproti prognóze z júna zvýšila, čo spolu s vplyvom silnejšej ekonomiky štátu na daniach prinieslo navyše 132 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #tabak #cigarety