Dreamliner potrápil aj Poliakov, museli pristáť na Islande

Lietadlo Boeing 787 Dreamliner poľskej leteckej spoločnosti LOT muselo v nedeľu pre technický problém neplánovane pristáť na Islande. Informovala o tom agentúra Reuters.

29.09.2013 21:14
debata (1)

Firma poslala dve lietadlá, aby cestujúci z Dreamlinera dopravili do Poľska. Technická závada je ďalší v sérii problémov, s ktorými sa nový model Boeingu potýka.

Dreamliner, ktorý bol na ceste z Toronta do Varšavy, musel pristáť na hlavnom islandskom letisku Keflavík. „Lietadlo muselo pristáť pre chybu v identifikačnom systéme. Nórske úrady odmietli povoliť prelet cez svoje územie, hoci ostatné krajiny takéto povolenie poskytli,“ povedala hovorkyňa poľskej spoločnosti.

Servisný tím amerického výrobcu Boeing bude podľa hovorkyne poľských aeroliniek pracovať na vyriešení problému, aby sa lietadlo mohlo čo najskôr vrátiť do Poľska.

Dreamliner je považovaný za najmodernejšie dopravné lietadlo na svete, od uvedenia do prevádzky ho však sprevádzajú mnohé problémy. V polovici januára bolo všetkých približnr 50 lietadiel Dreamliner po celom svete na niekoľko mesiacov odstaveních z prevádzky kvôli prehrievaniu batérií. LOT žiada od Boeingu kompenzáciu za stratu príjmu. Podľa hovorkyne zatiaľ nebolo rozhodnuté, či bude neplánované pristátie na Islande do týchto nárokov zahrnuté.

Nórska nízkonákladová letecká spoločnosť Norwegian Air Shuttle v sobotu oznámila, že pre opakované problémy vyradila z prevádzky jedno zo svojich nových lietadiel 787 Dreamliner. Firma žiada od výrobcu opravu a namiesto chybného Dreamliner si zatiaľ prenajme Airbus A340.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Boeing 787 Dreamliner #Island #LOT