Český dlh stúpol na 53 percent HDP, prekročil dva bilióny korún

Zahraničný dlh Česka v druhom štvrťroku vzrástol o 45,3 miliardy korún na vyše 2,025 bilióna českých korún. Predstavoval 53,1 percenta hrubého domáceho produktu.

30.09.2013 10:49
Koruna Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Rozhodujúci vplyv mal rast zadlženosti podnikov. Medziročne bol zahraničný dlh vyšší o 97,5 miliardy Kč, oznámila v pondelok Česká národná banka.

Zahraničné záväzky s pôvodnou splatnosťou dlhšou ako rok tvoria 74,6 percenta celkových dlhových pasív. Zahraničné záväzky podnikov tvoria 48,7 percenta celkovej zahraničnej zadlženosti. K rastu dlhu prispel vývoj zahraničných záväzkov bankového sektora.

„K ich nárastu došlo predovšetkým v súvislosti s nákupmi krátkodobých cenných papierov cudzozemcami a rastom stavu prijatých depozít a ostatných záväzkov. Na bankový sektor vrátane ČNB pripadá 23,2 percenta zahraničného dlhu,“ uviedla ČNB.

Zahraničné záväzky českej vlády sú 28,1 percenta celkovej zahraničí zadlženosti. Ich zvýšenie je dôsledkom nákupov českých vládnych dlhopisov zahraničnými investormi.

„V štruktúre zahraničného dlhu je zrejmý najmä rast podielu dlhopisov a nástrojov peňažného trhu na úkor zastúpenie ostatných inštrumentov Najviac používané inštrumenty sú dlhopisy a pôžičky (63,8 percenta zahraničného dlhu),“ uviedla ČNB.

Podiel súkromného sektora na dlhodobej zahraničnej zadlženosti je 46,1 percenta. Zvyšnú časť tvoria záväzky verejného sektora, do ktorých sa zahŕňajú záväzky vlády, súkromných subjektov garantované vládou a subjektov s majoritnou účasťou štátu so splatnosťou nad rok.

Schodok investičnej pozície ČR voči zahraničiu v druhom štvrťroku vzrástol o 42,7 miliardy Kč na 1,92 bilióna Kč. Pomer deficitu investičnej pozície k HDP v bežných cenách sa zvýšil na 50,3 percenta. Medziročne je schodok investičnej pozície tiež vyšší, a to o 26,5 miliardy Kč.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Česko