Lotéria má výhercov, štát ich hľadá

Národná bločková lotéria má prvých desiatich výhercov, ktorí si rozdelia hotovosť od 100 do 10-tisíc eur. V utorok štátna lotériová spoločnosť TIPOS, prevádzkovateľ lotérie, zverejnila desať výherných registračných kódov. Na základe nich sa majú ľudia k výhre prihlásiť. Do utorňajších podvečerných hodín sa však TIPOS-u nepodarilo skontaktovať ani s jedným z nich.

01.10.2013 17:03 , aktualizované: 19:42
bloček, bločky, bločková lotéria Foto: ,
Ilustračné foto
debata (57)

Spotrebitelia, ktorí sa registrovali cez esemesku, mobilnú aplikáciu alebo cez web, dostanú o výhre avízo cez e-mail alebo SMS. Ostatní si musia tiket overiť cez internetovú stránku TIPOS-u alebo na ich zberných miestach. Do prvého žrebovania prihlásili Slováci až 7 miliónov bločkov. Štát chce lotériou bojovať proti únikom na dani z registračných pokladníc, kde ročne stráca 150 miliónov eur.

Výhru majú prví vyžrebovaní až v prípade, že sa preukážu originálom registrovaného bločku. Registračný kód nestačí. Kód systém vygeneroval po tom, čo pri registrácii zadal nakupujúci do súťažného tiketu 16– alebo 17-miestne číslo daňového pokladničného dokladu, dátum, čas nákupu a sumu.

Hlavnú výhru získal bloček v hodnote 6,31 eura. Výhercom je zákazník supermarketu FRESH LABAŠ na Železiarenskej ulici v košickej mestskej časti Šaca. Víťaz registroval v prvom kole spolu 183 pokladničných bločkov z 15 rôznych predajní.

„Všetky výherné bločky sme preverili, potvrdzujem, že všetky sú pravé. Urobili sme štandardné miestne zisťovanie v daných prevádzkach,“ povedal prezident Finančnej správy František Imrecze. Daniari mali od prvého žrebovania v pondelok 48 hodín na to, aby obchodníkov preverili. Urobili tak aj pri ďalších 20 vyžrebovaných, tzv. náhradníkoch.

Časť výhercov pocestuje do Bratislavy

Ak výherca registroval bloček prostredníctvom zberného miesta TIPOS-u, národná lotériová spoločnosť mu výhru vyplatí tam, kde si tiket registroval, no len do výšky 3 500 eur. Nie všetky zberné miesta však disponujú takou hotovosťou. Je pravdepodobné, že väčšina z nich nasmeruje výhercu do bratislavskej centrály TIPOS-u, kde mu výhru vyplatia. To isté platí v prípade, ak si spotrebiteľ zaregistroval bloček cez internet, mobilnú aplikáciu či SMS a výhra je vyššia ako 1 000 eur.

Ak je výhra nižšia ako táto suma, v prípade registrácie výherného bločku cez internet alebo mobilnú aplikáciu Android stačí, ak výherca využije funkciu „vyplatiť výhru“ na stránke prevádzkovateľa. Ak ste posielali účty do lotérie cez mobil a chcete si vyzdvihnúť výhru, treba poslať text „vyhra“ na číslo 7777.

V prípade, že spotrebiteľ nakúpil v sieti predajní s kancelárskymi a školskými potrebami ŠEVT, ktorá sa ako prvá zapojila do lotérie tak, že po požiadaní zákazníkom registrovala bloček automaticky a bezplatne, môže si výhru dať vyplatiť do sumy 1 000 eur prostredníctvom internetovej stránky TIPOS-u. Stačí na to jedno kliknutie na funkciu „vyplatiť výhru“. Medzi ďalšími obchodnými sieťami, ktoré sa plánujú do lotérie zapojiť, je FaxCopy, Coop Jednota či Tesco. Aktuálne zvažuje vstup do lotérie aj Kaufland a Billa.

Ľudia mali doteraz najväčší záujem prihlasovať bločky elektronicky. Viac ako 95 percent prihlásení bolo prostredníctvom internetu, vrátane mobilných aplikácií, ktoré sú bezplatné. Menší záujem bol o registráciu cez SMS, ktorá je spoplatnená sumou 15 centov, ako aj v zberných miestach TIPOS-u, kde to spotrebiteľa vyjde na 20 centov. Cez ŠEVT sa doteraz do lotérie zapojilo takmer 13-tisíc ľudí.

Kie budú až do decembra

On-line systém registrácie lotérie zaevidoval do prvého žrebovania viac ako 253-tisíc hráčov. Rekordérom je hráč, ktorý zaregistroval za dva týždne až 2 672 bločkov, ale napokon nevyhral. V prípade registrácií na zberných miestach spoločnosti TIPOS bolo najviac bločkov zaregistrovaných v zberni MŠK Krompachy.

Výhercovia nebudú musieť z výhry odviesť daň, keďže výhry v bločkovej lotérii sú oslobodené od dane z príjmu a aj od povinnosti zasielať oznámenie z príjmu do zdravotnej poisťovne. Mesačne môže vyhrať v bločkovej lotérii až 28 bločkov spolu 120-tisíc eur. Ročne tak štát odmení ľudí za zbieranie bločkov sumou vo výške 1,44 milióna eur.

Národná bločková lotéria bude pokračovať najbližším žrebovaním 14. októbra. Podľa šéfa TIPOSU Ladislava Kriška je do ďalšieho kola registrovaných už viac než 600-tisíc bločkov. Následne sa 28. októbra budú v druhej šanci žrebovať bločky, ktoré boli podané ešte v septembri. Vyhrať budú však môcť len bločky z vyžrebovaných ôsmich predajní, ktoré budú v hre o 10 áut značky Kia. TIPOS počíta v druhých šanciach počas tohto roka s ďalšou spoluprácou s Kiou.

Informáciu z agentúry sme nahradili redakčným článkom.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #bločková lotéria #bločky