Fatálne následky môže mať spor, ktorý na USA ešte len čaká

Neschopnosť dosiahnuť dohodu o podobe rozpočtu v americkom Senáte neveští nič dobré pre nastávajúce októbrové týždne.

02.10.2013 14:28
doláre Foto:
Ilustračné foto
debata (104)

Zastavenie činnosti mnohých federálnych agentúr a neplatené voľno pre 800-tisíc štátnych zamestnancov sa prejavia spomalením ekonomického rastu USA. Hospodárskou veľmocou a následne celým svetom však môže skutočne zatriasť až nedosiahnutie dohody o navýšení dlhového stropu, čo by sa v najhoršom prípade mohlo skončiť platobnou neschopnosťou najväčšej svetovej ekonomiky a panikou na finančných trhoch.

USA sa zotavujú z finančnej krízy lepšie ako Európa, no aj za Atlantikom je ekonomické oživenie stále veľmi krehké. Neplatené voľno pre tisíce úradníkov okreše tohtoročný rast hrubého domáceho produktu. Všetko bude závisieť od toho, ako dlho bude tento stav trvať. Podľa spoločnosti IHS americká ekonomika v súčasnej situácii príde každý deň o 300 miliónov dolárov. Dôvodom je hlavne to, že ľudia na nútenej dovolenke obmedzia svoje výdavky a rastúca neistota pribrzdí aj investície firiem. Ak bude tento stav trvať týždeň, ekonomika v USA príde asi o 0,2 percenta hospodárskeho ras­tu.

„Vplyv odstávky federálnych úradov v prípade, že to bude iba pár dní, nemusí byť fatálny,“ hovorí analytik ČSOB Marek Gábriš. Aj finančné trhy zatiaľ ostávajú pokojné. Väčšina európskych búrz a aj Wall Street začali včerajšie obchodovanie rastom. „Finančné trhy situáciu pozorne sledujú a aj keď zatiaľ neprepadajú panike, určite nie sú nadšené,“ dodáva Gábriš. Situácia sa však môže radikálne zmeniť, ak neistota bude pretrvávať až do 17. októbra. To je totiž predbežný termín na zvýšenie dlhového stropu nad súčasnú úroveň 16,7 bilióna dolárov.

Ak sa americký Kongres nedohodne na zvýšení dlhového stropu, USA nebudú schopné platiť úroky veriteľom, čo je nepredstaviteľná situácia pre investorov, bankárov či ratingové agentúry. Technicky vzaté, USA by sa vlastne dostali do platobnej neschopnosti, teda bankrotu. Podobná situácia už nastala v auguste 2011. Vtedy nervozita okolo hroziaceho nesplácania dlhov vymazala z akciového trhu asi 20 percent hodnoty a ratingová agentúra Standard & Poor’s odobrala USA najvyšší rating. Väčšina analytikov predpokladá, že táto situácia sa už nebude opakovať a dlhový strop sa zvýši, takže všetko pôjde po starom. USA sa budú ďalej zadlžovať, no aspoň budú splácať staré dlhy.

Riziko, že dôjde k nejakej chybe, však stále existuje. Americké ministerstvo financií uvádza, že 17. októbra na obsluhu dlhu ostane posledných 30 miliárd dolárov. Tie by mohli vystačiť zhruba do konca mesiaca a ak USA nebudú potom splácať dlhy, na finančných trhoch môže vypuknúť panika a táto šoková vlna sa prevalí po celom svete. To by krajiny stále bojujúce s dozvukmi finančnej krízy mohlo stáť ďalšie miliardy navyše.

Otázkou teraz ostáva, či sa americkí politici zo súčasného stavu poučia, alebo sa politický boj presunie aj k hlasovaniu o dlhovom strope. „Väčšina z tohto je politické divadlo a nejde o reálnu politiku,“ uviedol pre agentúru Reuters Julian Zelizer, historik z Princetonskej univerzity. Senátor za demokratov Chuck Schumer však hovorí: „Ak sa nám podarí vyriešiť toto, zjaví sa pred nami prídavok v podobe dlhového stropu.“

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #USA