Ľuďom, ktorých platí štát, pôjdu na budúci rok platy hore

Úradníci, ale aj učitelia či zdravotníci budú mať na budúci rok vyššie platy. Nie pre každého štátneho či verejného zamestnanca to je v posledných rokoch samozrejmé.

03.10.2013 20:00
peniaze, bankovky, eurá, euro, mzda, výplata, plat Foto:
Ilustračné foto.
debata (47)

Časti učiteľov sa tento rok zvýšili platy o päť percent, ale bežným štátnym úradníkom sa platy dvíhali naposledy v roku 2010. Prísľub vlády zvyšovať mzdy padol na štvrtkovom rokovaní odborárov so zástupcami rezortov financií a práce. Dotklo by sa to asi 300-tisíc ľudí. Inú ponuku na vyššie platy iba pre zdravotné sestry v štátnych a župných nemocniciach dal aj premiér Robert Fico. Sestry ju však odmietli.

Zdravotným sestrám, ktoré na protest stanujú pred Úradom vlády, premiér navrhol, že zabezpečí mzdy v takej výške, ako im garantoval Ústavným súdom zastavený zákon. Minimálny plat sestier bez príplatkov by tak bol 640 až 928 eur v závislosti od odpracovaných rokov. Ponuka sa však týkala len sestier zo štátnych a župných nemocníc. Sestry návrh premiéra odmietli. Hovorkyňa komory sestier Ivana Kvetková to odôvodnila tým, že sestry tvoria jeden celok a nemôžu vyčleniť kolegyne zo súkromných nemocníc.

Ochotou vlády zvyšovať platy 286-tisíc štátnym úradníkom na štvrtkovom rokovaní s odbormi potvrdil štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Konkrétne čísla zatiaľ nepadli. Odbory žiadajú navýšenie miezd pre štátnych zamestnancov vrátane úradníkov, zdravotných sestier v domovoch sociálnych služieb či učiteľov o dvanásť percent. „Stretnutie bolo tragické, aj keď nikto neumrel. Štátni tajomníci nám predložili nulovú valorizáciu platov v budúcom roku,“ povedal Anton Szalay, hlavný vyjednávač Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky. Až neskôr v priebehu rokovaní prejavili predstavitelia vlády ochotu na budúcoročné zvyšovanie platov. „Štátny tajomník ministerstva financií na rokovaní povedal, že by si vedeli predstaviť zvyšovanie platov o pevnú sumu, ale zatiaľ nebol predložený žiadny konkrétny návrh,“ dodal hlavný vyjednávač.

Odbory išli na stretnutie s tým, že nebudú akceptovať žiadnu dohodu neobsahujúcu zvyšovanie tarifných platov. „Nakoľko máme záujem podpísať kolektívne zmluvy tak pre štátnu, ako aj verejnú službu, je zrejmé, že bude nevyhnutné predložiť kompromisný návrh vychádzajúci z reálnych možností rozpočtu,“ ubezpečil hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Šéf najväčších školských odborov Pavel Ondek s doterajším postupom rokovaní nie je spokojný, pretože očakával konkrétne návrhy zo strany vlády. „Zástupcovia vlády nakoniec prišli s návrhom navyšovania do každej tarifnej triedy o rovnakú čiastku, nie percento, pričom konkrétne čísla nepredložili,“ hovorí Ondek. Rokovania majú pokračovať v pondelok.

Školskí odborári chcú však zároveň rokovať s ministrom školstva. Ten navrhuje v najbližších troch rokoch zvyšovanie peňazí do školstva o 130 miliónov eur ročne a zvyšovanie platov učiteľov tak, aby v roku 2016 ich priemerný plat dosahoval 966 eur, čo školskí odborári uvítali. „Ak by to vláda schválila, tak by to podľa našich prepočtov znamenalo zvyšovanie investícií o 8 – 10 percent,“ hovorí Ondek. Ak by sa platy učiteľov na budúci rok zvýšilli o osem percent, učitelia by si mesačne polepšili zhruba o 50 – 70 eur, učitelia s nižšími platmi o 30 eur. Ondek však nechce špekulovať o tom, o koľko by sa platy mali v budúcom roku zvýšiť. Pripomína, že vláda dala najavo, že platy zamestnancov štátnej a verejnej správy nechce zvyšovať percentuálne, ale o pevnú sumu. Školskí odborári však zostávajú v štrajkovej pohotovosti. „Ak by k navýšeniu nedošlo, nie sú vylúčené protesty,“ dodáva Ondek.

Zvlášť by sa malo rokovať o platoch pracovníkov nemocníc. Platy chcú úradníkom zvyšovať aj samosprávy. V aktuálne platnom štátnom rozpočte sa však s rastom platov v roku 2014 pre typických úradníkov nepočíta. Vláda tak v prípade valorizácie ich miezd bude musieť hľadať v navrhovanom rozpočte na ďalší rok dodatočné zdroje.

„Zástupcovia ministerstiev a samosprávy vo štvrtok prišli s návrhom nezvyšovať tarifné mzdy, ale posilňovať otázky pracovného času, dovoleniek alebo odchodného pri odchode do dôchodku,“ povedal Stuška. Odbory kontrovali požiadavkou na budúcoročné zvýšenie platov o dvanásť percent. „Plus pre lepší vývoj ekonomiky nahradiť ľuďom tohtoročné zmrazenie platov vyplatením jednorazovej odmeny 168,85 eura v hrubom,“ uviedol Szalay.

Štátnym zamestnancom boli totiž naposledy platy dvíhané v roku 2010 o vtedajšiu výšku inflácie, teda jedno percento. „Odvtedy približne 286-tisíc ľuďom stále klesá životná úroveň. My chceme len dobehnúť tri roky neuskutočnenú valorizáciu platov, a preto navrhujeme v budúcom roku zvýšiť mzdy o 12 percent,“ vysvetlil Szalay.

Vláde sa tak nepodarilo zopakovať minulý rok presadený kompromis, keď pri podpise kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa dostali úradníci namiesto vyšších platov o týždeň dlhšie dovolenky, kratší pracovný čas, príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, vyššie odvody do sociálneho fondu a príspevok na odchodné.

Na porovnanie štandardný pracovný čas stanovený Zákonníkom práce je 40 hodín týždenne. Úradníci si pracovný čas podpisom kolektívnej zmluvy skrátili na 37,5 hodiny týždenne. Ľudia v trvalom pracovnom pomere pracujúci u súkromníkov majú základnú výmeru dovolenky štyri týždne a po oslávení 33 rokov sa dovolenka automaticky predĺži na 5 týždňov. Mladší úradníci môžu oddychovať minimálne päť týždňov a tí nad 33 rokov majú až šesť týždňov dovolenky.

Zmrazenie platov štátnych úradníkov zaviedla v roku 2011 pravicová vláda pre potrebu konsolidácie verejných financií. Nezvyšovanie platov sa nikdy netýkalo učiteľov a tesne pred koncom vlády Ivety Radičovej si tvrdými štrajkami zvyšovanie miezd vybojovali aj slovenskí lekári. Rovnaké požiadavky mali aj zdravotné sestry, tým však rast platov zastavil Ústavný súd. Minister financií Ivan Mikloš ešte v roku 2011 pre potrebu šetrenia presadil plošné znižovanie platov o päť percent. Reálne však platy ľuďom neklesali, lebo ministerstvá dokázali potrebné peniaze ušetriť na znížení prevádzkových nákladov a prepustením nadbytočných ľudí.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #štát #platy #úradníci #zdravotné sestry