Koniec núdzového stavu v USA sa nepriblížil, Obama zrušil cestu do Ázie

Americký prezident Barack Obama zrušil pre núdzový režim vlády týždennú cestu do juhovýchodnej Ázie, informoval vo vyhlásení Biely dom.

04.10.2013 07:09
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (1)

Na návšteve niekoľkých ázijských krajín mal byť od 6. do 12. októbra a chystal sa tu podpísať významnú dohodu o voľnom obchode tichomorských krajín. Namiesto cesty sa bude prezident snažiť o dosiahnutie dohody s republikánmi, ktorá by ukončila súčasnú rozpočtovú krízu v Spojených štátoch. Štvrtkové rokovanie Kongresu však dohodu nepriblížilo.

Obama mal odletieť v sobotu večer do Indonézie, kde sa na ostrove Bali koná summit Rady pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC). Toho sa zúčastňujú medzi inými aj Rusko, Čína a Japonsko. Po Indonézii mal mať na programe návštevu Bruneja, kde je summit Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Biely dom už skôr oznámil , že prezident vynechá ďalšie dve časti cesty, ktorými mali byť návštevy Malajzie a Filipín. Prezidentov úrad to zdôvodnil tým , že pre nútenú dovolenku množstva štátnych zamestnancov nemá dostatok personálu na zabezpečenie prezidentovej návštevy v oboch krajinách. Teraz potvrdil zrušenie celého turné.

Americký Kongres sa doteraz nedohodol na zákone o vládnych výdavkoch,pre ktorý sú už tri dni paralyzované federálne úrady. Obama sa snaží presvedčiť republikánov, aby ustúpili od svojich požiadaviek obmedziť zdravotnícku reformu a schválili potrebné peniaze pre vládu.

Ani vo štvrtok večer sa rokovania nikam neposunuli, podľa komentátorov sa, naopak, z vecnej roviny posunuli k osobným invektivám. Obama vyhlásil, že republikáni sú jeho reformou „posadnutí“ a že republikánsky šéf Snemovne reprezentantov John Boehner je ovládaný konzervatívnymi „extrémistami“.

Boehner však podľa denníka The Washington Post naznačil, že pracuje na tom, aby nedošlo k ešte väčšej katastrofe ako je núdzový režim vlády – k neschopnosti splácať medzinárodný dlh. Republikáni podľa neho nedopustia, aby USA hrozila platobná neschopnosť len preto, že by sa do 17. októbra nepodarilo schváliť zvýšenie dlhového stropu .„Toto by mohol byť začiatok významného prelomu,“ povedal o Boehnerovom vyhlásení demokratický senátor Charles Schumer.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #Barack Obama #platobná neschopnosť