Rusi podľa Bruselu účtujú drahý plyn aj Slovensku

Do sporu o ceny plynu medzi niekoľkými krajinami Európy a ruským Gazromom vstúpil Brusel.

04.10.2013 10:40
(typo - nepouzivat v orise) Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata (26)

Plynárenské spoločnosti rokujú s Gazpromom o zmene zmlúv, ktoré podpísali ešte pred krízou a nútia ich kupovať aj nespotrebovaný plyn, čím sa im surovina predražuje. Z tohto dôvodu je aktuálne v strate Slovenský plynárenský priemysel, ktorému regulačný úrad zmluvu neumožnil premietnuť do cien plynu.

Slovenská vláda ide plne ovládnuť SPP, keďže súkromní investori žiadali štát cez arbitráže stratové hospodárenie uhradiť. Vláda chce nízke ceny dotovať. Aby sa takto všetci daňovníci nemuseli dlhodobo skladať na lacný plyn najmä pre rodinné domy, vláda si veľa sľubuje od zmeny zmluvy s Gazpromom. Európska komisia vytvára v tomto smere tlak na Rusov, keď vo štvrtok informovala, že Gazprom možno účtuje krajinám neférové ceny plynu tým, že ich viaže na svetové ceny ropy.

Európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia vo štvrtok informoval, že komisia je pripravená obviniť ruský plynárenský monopol Gazprom zo zneužívania dominantnej pozície na trhu. Pokiaľ komisia príde k záveru, že firma porušovala protimonopolnú legislatívu EÚ, môže jej vymerať pokutu až vo výške 15 miliárd dolárov. Komisia začala vyšetrovať Gazprom pred vyše rokom. Podľa nej existuje podozrenie, že najväčší svetový producent plynu bráni spriechodneniu tokov plynu medzi členskými krajinami EÚ a ich snahe o diverzifikáciu zdrojov dodávok.

Problém sa týka aj vysokých cien. Komisia už pripravuje vyhlásenie, v ktorom bude informovať Gazprom o svojich námietkach, povedal Almunia na konferencii v litovskej metropole Vilnius. Vyšetrovanie podľa neho zahŕňa Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Českú republiku, Slovensko, Maďarsko a Bulharsko.

Gazprom vlani dosiahol tržby v objeme 148 miliárd dolárov. Za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže môže komisia firmám vymerať pokutu až do výšky 10 % ich celoročných tržieb. Vzťahy medzi EÚ a Moskvou sú v otázkach energetickej politiky v posledných rokoch napäté. Členské štáty únie hľadajú nové zdroje dodávok a Rusko vyjadruje nespokojnosť so snahou únie liberalizovať európsky trh požiadavkou, aby sa dodávatelia plynu vzdali kontroly nad prepravnou infraštruktúrou.

Ceny plynu aktuálne zamestnávajú európske politické špičky. Aj na slovenskej politickej scéne vyvolal zámer vlády ovládnuť SPP roztržku. Opozícia sa snažila neúspešne odvolať premiéra. Viní ho za to, že štát preberie stratovú časť SPP a finančníci z českého EPH a zo slovenského J&T si ponechajú spolu so štátom ziskovú časť plynární, ktorou je tranzit a distribúcia plynu.

Premiér Robert Fico tvrdí, že len plní politický sľub o nezdražovaní a upozorňuje, že pravica by, naopak, umožnila rast cien plynu, ako to bolo v minulosti. Premiér hovorí o zámere do štyroch rokov dostať SPP do zisku tak, aby ceny plynu nemuseli sumou 40 až 60 miliónov eur ročne dotovať ostatní daňovníci. Analýzu, ktorá by potvrdzovala, že SPP sa dostane zo strát, však vláda zatiaľ neukázala. Fico už oznámil zámer, že ceny plynu pre domácnosti sa od januára nezdvihnú.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #plyn #Gazprom