Moody's zlepšila výhľad ratingu Slovenska

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zlepšila výhľad ratingu Slovenska z negatívneho na stabilný.

05.10.2013 00:00
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Slovensku tak už nehrozí prípadné zníženie ratingu zo súčasnej známky A2. Agentúra svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že Slovensko má iba obmedzené napojenie na dlhovú krízu v eurozóne a dlhový profil krajiny je teraz stabilnejší.

Slovensko má u Moody's rating v kategórii stredná vyššia kvalita. Podobne ako Moody's hodnotí Slovensko tiež agentúra Standard & Poor's, u ktorej má krajina známku A so stabilným výhľadom. U poslednej z trojice vplyvných agentúr, Fitch Ratings, má Slovensko o stupeň lepšiu známku (A+) a výhľad tiež stabilný.

Moody's uviedla, že vzhľadom na pokračujúcu fiškálnu konsolidáciu a ubezpečenie predstaviteľov vlády, že chcú zabezpečiť udržateľnosť verejných financií, očakáva stabilizáciu dlhu krajiny do roku 2014 pod 57 percentami hrubého domáceho produktu. Slovenský bankový sektor je tiež považovaný za jeden z najlikvidnejších v Európe, je dobre kapitalizovaný a je flexibilným zdrojom financovania štátu.

Rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je zvyčajne schopný požičiavať si peniaze za veľmi nízky úrok.

Vzhľadom na to, že vlády si peniaze na refinancovanie požičiavajú rutinne, vysoký rating spravidla znamená úľavu pre štátny rozpočet, pretože krajina má nižšie náklady na obsluhu dlhu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko #Moody's