Rozpočtová kríza v USA robí problém veľkým firmám

Zatvorenie amerických federálnych úradov pre neschválený štátny rozpočet USA začína mať vplyv aj na niektoré popredné firmy, najmä tie, ktoré závisia od práce štátnych úradníkov alebo na štátnych financiách. Firmy Lockheed Martin a United Technologies budú musieť poslať tisíce zamestnancov na nútenú dovolenku a Boeingu hrozí meškanie dodávok lietadiel.

05.10.2013 10:10
Peniaze, doláre Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Lockheed Martin od pondelka pošle na nútenú dovolenku 3000 zamestnancov. Ak uzavretie úradov bude pokračovať, bude sa toto číslo každý týždeň zvyšovať, varovala firma. Dovolenka sa týka zamestnancov, ktorí pracujú v štátnych zariadeniach a ktorých práca si vyžaduje štátnu inšpekciu – teda nemôže byť bez nich dokončená.

Podobne United Technologies varovala, že ak zostanú štátne úrady zatvorené aj v budúcom týždni, bude musieť poslať na dovolenku 4000 zamestnancov a toto číslo by prípadne mohlo stúpnuť na 5000. Firma vyrába helikoptéry Sikorsky. Nebude môcť pokračovať v práci, ktorú musia kontrolovať štátni inšpektori kvality.

Výrobca lietadiel Boeing sa obáva meškania dodávok lietadiel, vrátane svojho nového lietadla 787 Dreamliner. Boeing pre svoje lietadlá potrebuje certifikáciu od štátnych úradníkov pre letectvo. Dlhšie zatvorenie úradov by tiež mohlo ovplyvniť niekoľko programov firmy vo vojenskej divízii.

Dodávateľ uránového paliva Usec má dostať peniaze od vlády na projekt na obohacovania. Ak by sa zatvorenie úradov natiahlo až do 15. októbra, bude musieť spomaliť práce na projekte alebo poslať na dovolenku časť zamestnancov, napísala agentúra Reuters.

Pre spor o zákon o štátnych výdavkoch od utorka funguje americká federálna vláda v núdzovom režime a na neplatenú dovolenku museli odísť státisíce štátnych úradníkov. Ďalší kritický okamih čaká na Spojené štáty 17. októbra, keď krajina dosiahne takzvaný dlhový strop. Ak limit zadlženia Kongres dovtedy nezvýši, môže sa Washington dostať do platobnej neschopnosti, ktorá bude mať oveľa hlbšie hospodárske následky než súčasný núdzový stav.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #platobná neschopnosť