Fajčiarov čakajú čiastočné obmedzenia

Brusel si dal za cieľ, že v najbližších rokoch zníži počet fajčiarov.

10.10.2013 05:35
cigareta, fajčenie, fajčiť, nikotín, nefajčiť Foto:
Ilustračné foto
debata

Odôvodňuje to tým, že ročne zomrie v Európskej únii na následky fajčenia až 700-tisíc ľudí. Cigaretu si v Európe zapáli denne tretina obyvateľov. V utorok preto Európsky parlament schválil pozmeňujúci návrh kontroverznej tabakovej smernice, ktorá zakáže mentolové cigarety, a výrobcom cigariet prikáže, aby na škatuľkách cigariet vyčlenili 65 percent zadnej strany na varovanie o dôsledkoch fajčenia.

Ide však o veľmi zmiernený návrh od toho, ktorý nedávno predložila Európska komisia. Tá navrhovala úplne zakázať aj predaj tenkých cigariet nazývaných slim, ako aj cigariet s príchuťou. Výstraha na škatuľke cigariet mala pritom pokrývať tri štvrtiny prednej aj zadnej strany. Niektorí europoslanci nepodporili pôvodný návrh z obavy, že by tieto zákazy ohrozili tisícky pracovných miest, podporili čierny trh a spôsobili by výpadky na daniach.

Europoslanci v utorok takisto odmietli návrhy, aby sa elektronické cigarety považovali za liečivo a predávali sa len v lekárňach. Kritici tvrdili, že toto opatrenie by mohlo poškodiť trh s týmito výrobkami, ktoré niektorí ľudia používajú pri odvykaní si od cigariet. Naopak, podľa europoslancov by sa mali zakázať cigarety s príchuťami, ako je čokoládová, vanilková či mentolová. Na ich zrušenie sa má však vzťahovať päťročné prechodné obdobie. Mentolky by mali stiahnuť z trhu v roku 2022. Príchute ako čokoládová a vanilková budú zakázané už o tri roky skôr.

Slovenské ministerstvo financií neočakáva, že sa v budúcnosti týmito opatreniami zníži výnos dane z tabakových výrobkov, aj keby sa nadobro z trhu stiahli slimky. „Slimky a mentolky predstavujú skôr drahší segment, pri ktorom je riziko presunu spotreby k daňovo problematickým produktom výrazne nižšie. Predpokladáme, že spotrebitelia tohto typu cigariet ich nahradia spotrebou klasických drahších značiek cigariet. Z dôvodu bruselskej legislatívy nepredpokladáme pokles výberu dane,“ odpovedalo tlačové oddelenie rezortu financií.

Slovensku pritom tento rok vypadlo z výberu dane z tabaku 10 miliónov eur. Ľudia v snahe ušetriť totiž vyhľadávajú lacnejšie značky cigariet, balený tabak a taktiež kupujú alternatívne tabakové výrobky, ktoré nepodliehajú dani. Ide napríklad o tabakové listy. Klasické cigarety sú totiž pre fajčiarov od vlaňajška menej dostupné pre ich vyššiu cenu. K prvému zvýšeniu ich ceny prišlo ešte vo februári minulého roka.

Spotrebná daň z cigariet sa vtedy zvýšila z pôvodných 55,7 eura na 58 eur na tisíc kusov a minimálna sadzba dane z 85 eur na 88,5 eura na tisíc kusov cigariet. Škatuľka cigariet zdražela asi o sedem centov. Následne parlament v rámci prijímania konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií schválil ešte na jeseň minulého roka ďalšie zvýšenie sadzby dane. Jedna škatuľka cigariet zdražela od prvého októbra minulého roka o desať centov. Priplatilo si tak okolo 1,5 milióna fajčiarov na Slovensku. Dôvodom zvyšovania dane bolo takisto zjednocovanie sadzieb v Európskej únii. Pravidlá Bruselu hovoria, že do roku 2014 musí byť sadzba dane z tabaku na úrovni 60 percent z priemernej ceny cigariet. Minimálna sadzba spotrebnej dane z cigariet sa preto vyšplhá až na 90 eur na tisíc kusov cigariet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #fajčenie #cigareta