Predaje počítačov neustále padajú, konkurujú im tablety

Svetový predaj osobných počítačov v treťom štvrťroku pokračoval v rekordne dlhom prepade. Klesá už šesť kvartálov za sebou, letný štvrťrok bol najhorší za päť rokov.

10.10.2013 10:46
virtuálna realita, počítače, program,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Prvenstvo na globálnom trhu si zachovala čínska Lenovo Group, hoci na svojom domácom trhu zaznamenala prudký pokles. Oznámila to výskumná spoločnosť Gartner.

Svetové dodávky stolných počítačov a notebookov do predajných sietí klesli medziročne o 8,6 percenta na 80,3 milióna. Najhoršie prepad zasiahol Európu, kde trh klesol o 13,7 percenta, dodávky v Ázii a Tichomorí sa znížili o 11,2 percenta. Americký trh posilnil o 3,5 percenta vďaka popularite zariadení s najnovšími čipmi spoločnosti Intel.

Osobné počítače čelia ostrej konkurencii zo strany počítačových tabletov. Spoločnosť Gartner už skôr uviedla, že tablety sa v najbližších rokoch stanú najdôležitejším digitálnym zariadením a vytlačia osobné počítače. Konkurenčná spoločnosť IDC dokonca minulý mesiac predpovedala, že už v tohtoročnom štvrtom štvrťroku sa vo svete predá viac tabletov než osobných počítačov.

„Presun zákazníkov od PC k tabletom pri bežnom použití naďalej znižuje základňu inštalovaných osobných počítačov na vyspelých aj rozvíjajúcich sa trhoch,“ uviedla v správe analytička Geitner Mikako Kitagawaová. Lacné tablety so softvérom Android od firmy Google sú na mladých trhoch často prvým zariadením, ktoré používatelia začínajú využívať. Vo vyspelých krajinách sú stále dôležitejším doplnkovým zariadením, dodala.

Spoločnosť Lenovo, ktoré v dodávkach v druhom štvrťroku predstihla amerického konkurenta Hewlett-Packard, si prvú priečku posilnila celkovým rastom predaja o 2,8 percenta a na globálnom trhu mala 17,6 percenta. Pomohol jej silný odbyt v Amerike a Európe.

Hewlett-Packard, ktorý pod vedením Meg Whitmanovej prechádza reštrukturali­záciou, zaznamenal nárast predaja o 1,5 percenta a na globálnom trhu mal podiel 17,1 percenta. Bol to prvý nárast dodávok firmy od začiatku minulého roka. Whitmanová v stredu uviedla, že v tomto roku očakáva stabilizáciu firemných tržieb.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #tablet