Na tabak si posvieti aj Slovensko

Kým Brusel sa obmedzením predaja cigariet s príchuťou snaží obmedziť fajčenie v EÚ, Slovensko rieši, ako z fajčenia čo najviac naplniť štátnu kasu.

10.10.2013 09:44
tabak, tabakové listy Foto:
Tabakové listy nie sú zdanené. Štát to zmení.
debata

Na Slovensku sa v poslednom roku ako huby po daždi rozmnožili predajne s tabakovými listami. Tie na rozdiel od klasických cigariet či tabaku nie sú zdanené, a tak sú výrazne lacnejšie. Podobne je to aj s elektronickými cigaretami.

„Ručne šúľané cigarety majú výraznejšiu arómu a samozrejme aj sú oveľa lacnejšie v porovnaní so škatuľkovými cigaretami,“ povedal Miloš Bašnák z Bratislavy. Popri tom si v jednej z bratislavských predajní na ručnom mlynčeku melie svojich dvadsať gramov tabakových listov. „Z tohto množstva si vyrobím približne štyridsať cigariet za 2,60 eura,“ dodal Bašnák.

Na porovnanie – najlacnejšia škatuľka s devätnástimi kusmi cigariet vyjde približne na 2,70 eura. Tabakové listy obstoja aj v cenovom porovnaní s baleným tabakom. Dvadsaťgramové balenie tabaku totiž v bratislavských obchodoch začína na cene 3,35 eura. „Tabakové listy nie sú podľa súčasnej legislatívy predmetom dane,“ priznal nedávno Inštitút finančnej politiky pri rezorte financií. Na bločkoch získaných pri kúpe tabakových listoch je tak ako na jedných z mála vidieť nulovú sadzbu dane z pridanej hodnoty.

Ustavičné zdražovanie cigariet v spojení s nezdaňovanými tabakovými listami čoraz viac fajčiarov smeruje k lacnejšiemu šúľaniu cigariet. „Mesačne takto ušetrím približne 80 eur. Aj keď je pravda, že najlepšie by som spravil, ak by som miesto prejdenia na tabakové listy vôbec nefajčil,“ pokračoval Rudolf Dula z Bratislavy.

Analytici ministerstva financií vypočítali, že prechodom ľudí k balenému tabaku a tabakovým listom štátna pokladnica v tomto roku príde o 10 miliónov eur. Štát tak zvažuje zavedenie dane z predaja tabakových listov, kolkovanie baleného tabaku a zákaz predaja tabaku za nižšiu cenu, ako je výška spotrebnej dane.

Samotné tabakové listy sa predávajú vo viacerých odrodách ako Kentucky, Nicaraguan, Havana, Virginia, Burberry a Oriental. Rozdiel v chuti závisí najmä od spôsobu sušenia. Väčšina listov je dovážaných z Talianska alebo Rumunska. Napríklad tabak Virginia je vyrobený z listov sušených na teplom vzduchu, má silne korenistý nádych a väčšina fajčiarov ho používa ako základný tabak, do ktorého primiešava ďalšie odrody tabaku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tabak #cigarety