Američania ubezpečujú svet, že dlhový strop včas posunú

Patová situácia okolo dlhového stropu Spojených štátov bude do 17. októbra vyriešená. Podľa ruského ministra financií Antona Siluanova to na zasadnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20 v rámci jesennej schôdzky Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky vyhlásili jeho americký kolega Jack Lew a šéf americkej centrálnej banky (Fed) Ben Bernanke.

11.10.2013 08:22
doláre Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

„Kolegovia z amerického ministerstva financií a Fedu povedali, že veria v skoré vyriešenie tohto problému. Povedali, že problém bude vyriešený do sedemnásteho,“ vyhlásil v noci na piatok podľa agentúry Reuters Siluanov.

Práve termín 17. októbra je pre USA kľúčový , pretože v tento deň dosiahnu dlhový strop a nebudú si môcť už požičiavať ďalšie peniaze. Ak sa dlhový limit dovtedy nezvýši, hrozí, že Washington po tomto dátume nebude schopný hradiť svoje pohľadávky.

Aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová dúfa v skoré vyriešenie rozpočtových sporov v Spojených štátoch. Vo štvrtok upozornila, že ak sa americkí zákonodarcovia nedohodnú na zvýšení dlhového limitu, mohlo by to spôsobiť veľké škody ekonomike USA i globálnemu hospodárstvu.

Americký prezident Barack Obama a republikáni ovládajúci Snemovňu reprezentantov sa zatiaľ nedohodli na navýšení dlhového stropu, obe strany však po štvrtkovej schôdzke hovoria o „užitočnom“ stretnutí. Vplyvný republikán Pete Sessions dúfa v prelom v otázkach navýšenie dlhového stropu USA a obnovenia financovania vlády ešte v piatok.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #platobná neschopnosť