Ľudia doplácajú na rozmary politikov

Šetriť by sa nemalo na bezpečnosti a zdraví ľudí, ale niekde inde. Napríklad na platoch politikov a ich neraz nezmyselných výdavkoch. Zhodujú sa na tom obyvatelia Veľkého Krtíša, ktorí sa tento rok nedočkajú kvalitnejších miestnych komunikácií a chodníkov.v

12.10.2013 08:09
Veľký Krtíš, obec, chodník Foto: ,
Marek Talán kritizuje stav chodníkov vo Veľkom Krtíši. Zvlášť ak ľudia idú aj s kočíkom.
debata (28)

Mesto muselo túto, no aj ďalšie investičné aktivity stopnúť, aby naplnilo memorandum podpísané s vládou, podľa ktorého majú samosprávy tento rok ušetriť 5 percent výdavkov na mzdách a 10 percent z bežných výdavkov.

„Ak mesto nebude opravovať chodníky znamená to, že nebude chrániť bezpečnosť a zdravie svojich obyvateľov. Lebo na tých chodníkoch sa ľudia budú potkýnať a šmýkať a môžu sa zraniť,“ myslí si 65-ročná dôchodkyňa Alžbeta Kamenská. Nielen ona považuje stav niektorých miestnych komunikácií a chodníkov vo Veľkom Krtíši za zlý, ba až kritický.

„Je to úplná katastrofa,“ reaguje na stav chodníkov 42-ročný Marek Talán, ktorý mestom prechádzal, tlačiac kočík s malým dieťaťom. „Vidíte to sám, alebo sa opýtajte mamičiek, ktoré sa po meste podobne ako ja teraz pohybujú s kočíkom. Zdolávať musia množstvo prekážok,“ zdôrazňuje.

Že mesto škrtlo opravy, lebo šetrenie nariadila samosprávam vláda, považuje Talán za nehoráznosť. „U nás sa šetrí naozaj tam, kde sa šetriť nemá,“ dodáva. Stav chodníkov neteší ani 63-ročného Mariána Babiara. „Miestne komunikácie sú ešte v norme, no chodníky by si už naozaj žiadali opravu,“ podotýka 51-ročný Jozef Pauhof a zdôrazňuje, že centrum mesta je v poriadku, je tam dlažba a chodníky sú v poriadku, no horšie je to v okrajových častiach.

„Niekde sa človek musí pozerať pod nohy, aby nezakopal a nerozbil si nos,“ pripomína. Napriek tomu by šetrenie mesta aj pri oprave chodníkov chápal, keby videl, že šetria aj ľudia, ktorí riadia štát a samosprávy. „Pozrite sa na ich platy alebo ich iné výdavky. Ľuďom chcú uťahovať opasky a sebe nič nezoberú, skôr naopak,“ dodáva.

Aj 27-ročná Miriam Kovácsová sa pýta, kto ľudí a mestá nabáda na šetrenie. „To tí, čo sa vládnym lietadlom vyberú na výlet do Ruska, alebo tí, ktorí sa vo funkciách nabaľujú a obyčajným ľuďom sa vysmievajú? Šetriť by sa malo na takýchto výdavkoch, a nie na oprave chodníkov,“ podčiarkuje. Mladá žena, ktorá sa chystá za prácou do zahraničia, ešte dodáva, že kým sa u nás nebude nakladať s verejnými financiami transparentne, politici sa budú mať vždy dobre a obyčajní ľudia budú na ich rozmary doplácať.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #samospráva #Veľký Krtíš #obec