Česi a Maďari vyzvali USA, aby vyvážali plyn do strednej Európy

Spojené štáty by mali podporiť vývoz svojich prebytkov zemného plynu do krajín strednej Európy, ktoré sú ich spoľahlivými spojencami. Na americkú vládu a Kongres v piatok v tomto duchu apelovali český veľvyslanec pre energetickú bezpečnosť Václav Bartuška a jeho maďarská kolegyňa Anita Orbánová v článku pre denník The Washington Post.

12.10.2013 10:18
Plyn, energie, vykurovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (117)

Obaja veľvyslanci v spoločnom článku poukázali na to, že Spojené štáty môžu vďaka nedávnemu prudkému rozvoju ťažby z bridlicových zdrojov svoj ​​plyn začať vyvážať. „Tento prebytok dáva USA príležitosť, aby sa znova stali geopolitickým hráčom v Európe,“ uviedli.

Veľvyslanci pripomenuli, že krajiny „višegrádskej štvorky“ sú nadšenými spojencami Ameriky, pre svoju vysokú závislosť na ruskom plyne a rope ale zostávajú ohrozené „energetickou diplomaciou“. Aj napriek snahe regiónu zmodernizovať svoju energetickú infraštruktúru a diverzifikovať zdroje surovín, zostáva ruskému Gazpromu na ich trhoch s plynom pozícia monopolu, a plyn je tu aj preto oveľa drahší ako v USA. Veľvyslanci pripomenuli krízy dodávok ruského plynu začiatkom rokov 2006 a 2009.

Vývoz amerického plynu do krajín, ktoré nemajú s USA dohodu o voľnom obchode, ale neuľahčujú americké regulácie a zdĺhavé byrokratické procedúry, upozorňujú Bartuška s Orbánová. Zo zhruba dvoch desiatok podaných žiadostí o vývoz úrady za posledné tri roky udelili iba tri. „Regulačné prekážky sú hlavnou brzdou, ktorá bráni zvýšiť americký obchod s plynom s členmi NATO a Japonskom,“ uvádzajú veľvyslanci.

Minister energetiky USA Ernest Moniz v lete sľúbil, že do konca roka rozhodne o ďalších exportných licenciách. Niekoľko republikánskych zákonodarcov presadzuje podľa veľvyslancov opatrenie, ktoré by podporilo export skvapalneného zemného plynu americkým spojencom.

Ak Kongres s vládou pomôžu americkým firmám získať nové príležitosti v zahraničí, americkým spojencom to pomôže rozšíriť energetické zdroje a zarobia na tom obe strany, uviedli veľvyslanci.

„Spojené štáty by mohli opäť preukázať, že považujú Českú republiku, Maďarsko, Slovensko a Poľsko za blízkych spojencov a začať tým novú kapitolu v ešte lepších bilaterálnych vzťahoch,“ napísali Bartuška a Orbánová.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Česko #Slovensko #USA #plyn #V4