Vyššie platy učiteľom sú podľa Kollára Ficovou kampaňou

Návrh rozpočtu na budúci rok z dielne ministra financií Petra Kažimíra (Smer) je prezidentský a údržbársky. Takéto prívlastky rozpočtu dal v relácii RTVS O päť minút dvanásť poslanec Jozef Kollár (v parlamente nezaradený, Nová väčšina-Dohoda).

13.10.2013 15:23
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (94)

Podľa neho je prezidentský pre zvýšenie platov v štátnej správe i školstve či pre znižovanie dane z príjmu na 22 percent.

„Sú to zatiaľ nepriznané ambície Roberta Fica do prezidentských volieb,“ uviedol Kollár. Šéf rezortu financií Kažimír však tvrdí, že tieto kroky nesúvisia s prezidentskou kampaňou. " Opozícia by bola rada, keby tu zase boli štrajky. Tento rok štrajk nebude, pretože sme sa dohodli a tieto peniaze idú ľuďom, ktorí ich minú a to pomôže domácej spotrebe," uviedol Kažimír.

Podľa Kollára súčasná vláda spravila zo Slovenska za rok a pol najhoršie miesto na podnikanie v rámci Vyšehradskej štvorky. V relácii v nedeľu spochybňoval aj plánovanú daňovú licenciu. Podľa Kollára, ak sa chcel minister financií pri daňovej licencii inšpirovať v Rakúsku, tak sa má inšpirovať úplne, odporučil mu v diskusnej relácii.

„Predstúpte pred slovenských podnikateľov a povedzte im, že daňová licencia bude vo výške maximálne 5 percent základného imania,“ vyzval Kažimíra. Podľa šéfa rezortu financií o výške daňovej licencie budú ešte hovoriť s predstaviteľmi zamestnávateľov. Daňové licencie Kažimír neuvažuje zavádzať na novozaložené firmy. Nemyslí si tiež, že by daňová licencia firmám ublížila, prvá licencia sa bude podľa neho platiť na jar v roku 2015 za rok 2014.

„Predpokladáme, že to bude v lepších časoch. Ak by to malo tú firmu zabiť, bude možné požiadať o odloženie platby,“ dodal Kažimír. Podľa neho je však alarmujúce, že za posledných 4 až 5 rokov sa zvyšuje počet spoločností, ale percento firiem s nulovou daňovou povinnosťou je stále rovnaké.

„Najväčšou neférovosťou v podnikateľskom prostredí je, že niekto dane platí a potom sú tu tí, ktorí dane neplatia,“ uviedol Kažimír. Trestať však nechce plošne. „Existujú nástroje, aby bol prístup selektívny a racionálny,“ dodal Kažimír.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Robert Fico #Peter Kažimír #Jozef Kollár