V kvapalných uhľovodíkoch už nekraľujú Saudi, vedú USA

Spojené štáty sa stali najväčším producentom kvapalných uhľovodíkov na svete. Tento rok ich vyprodukujú 12,1 milióna barelov denne a vďaka prudkému rozvoju ťažby z bridlíc to bude viac, než koľko produkuje doterajšie svetová jednotka Saudská Arábia. Uviedla to popredná americká konzultačná spoločnosť PIRA.

16.10.2013 07:52
debata (6)

Americká produkcia kvapalných uhľovodíkov, medzi ktoré PIRA radí ropu, ropný kondenzát, kvapalný zemný plyn aj biopalivá, vzrástla od roku 2009 o 3,2 milióna barelov denne. Bol to druhý najrýchlejší nárast za štvorročné obdobie od boomu saudskoarabskej ťažby v prvej polovici 70. rokov.

„Toto tempo je vyššie než rast ďalších deviatich krajín s najrýchlejším tempom dohromady. Prírastok pokryl väčšinu rastúceho svetového dopytu za posledné dva roky,“ cituje zo správy organizácie agentúra Reuters.

„Pozíciu najväčšieho dodávateľa kvapalných uhľovodíkov na svete majú USA zrejme zaistenú aj v ďalších rokoch,“ uvádza správa.

Silný rast americkej produkcie zabezpečuje ťažba z hlbokých bridlicových hornín, ktorá sa v minulom desaťročí začala v USA ťažbou plynu a v posledných rokoch prudko rastie na ropných poliach, ako je Ford Eagle v Texase a Bakken v Severnej Dakote. Vďaka nej sa vlani v USA zvýšila produkcia o milión barelov denne a rovnakým tempom má podľa PIRA vzrásť aj tento rok.

V ťažbe samotnej ropy Spojené štáty stále zaostávajú za Ruskom a Saudskou Arábiou, ktorí teraz produkujú vyše desať miliónov barelov. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) ale minulý týždeň predpovedala, že Spojené štáty na budúci rok v ťažbe ropy vďaka bridliciam prekonajú Rusko a stanú sa najväčším ťažiarom ropy na svete.

Vysoký rast ťažby umožnil Spojeným štátom obmedziť dovoz ropy tak výrazne, že prišli o pozíciu najväčšieho svetového dovozcu tejto suroviny. Na prvej priečke podľa nedávnych údajov americkej vlády je teraz Čína. Spojené štáty sú ale naďalej najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #USA #Saudská Arábia